2019. január 18., péntek
Piroska

Külföld

45 éve halt meg az FBI diktátora

Napra pontosan 45 esztendővel ezelőtt, 1972. május 2-án szívrohamban halt meg John Edgar Hoover, az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodájának, az FBI-nak (valamint annak elődjének, a Bureau of Investigationnak, a BOI-nak) az igazgatója. Hoover 48 éven keresztül, egészen élete végéig töltötte be a tekintélyes és nagy hatalommal járó posztot.

Hoover különös figura volt, ellentmondásos személyiség, aki a róla írt memoárok szerint megrögzötten ragaszkodott konzervatív, viktoriánus, valamint kommunistaellenes értékrendjéhez, és az FBI-t is gyakran arra használta fel, hogy a hozzá képes másként gondolkodókat megfigyelje, kompromittálja, sőt zsarolja. Nem akadályozta meg ebbéli tevékenységében az sem, ha a kiszemelt személy filmsztár volt, népszerű zenész, vagy akár politikus. Martin Luther King is a látókörébe került.


 

J. Edgar 1895 újév napján született Washingtonban (itt is halt meg) egy középosztálybeli protestáns család gyermekeként. 1917-ben szerzett jogi diplomát, majd nem sokkal később, az I. világháborút követően felvették az Igazságügyi Minisztériumba, ahol hamar a külső ellenségeket megfigyelő osztály vezetőjévé nevezték ki. 1921-ben már ő volt a Nyomozóiroda alelnöke, három évvel később pedig az igazgatója.

Miután beült az igazgatói székbe, arra törekedett, hogy politikai kapcsolatokat építsen ki, és jó viszonyt ápoljon a mindenkori elnökkel, valamint más, befolyásos politikusokkal. Önmagát és az FBI-t is védeni akarta ezzel a magatartással, és igyekezett fenntartani azt a látszatot, hogy az FBI kizárólag hősökből áll, és az USA erkölcsei felett őrködnek, miközben egy diktatórikus szervezetet hozott létre.


Magánemberként sem volt egyszerű eset. 38 éves koráig az édesanyjával élt, csak annak halála után költözött el egy másik házba. Otthonában minden tárgynak megvolt a pontos helye, mániákusan figyelt a rendre, és nem tért el a szokásaitól. Mindig ugyanabban az étteremben ebédelt, ugyanannál az asztalnál. De ha nyaralni ment, akkor is mindig ugyanoda és ugyanazokkal az emberekkel. Nem szerette a változatosságot, na.

Talán rigolyái miatt sem nősült meg soha, igaz, sokak szerint homoszexuális viszony fűzte helyetteséhez, Clyde Tolsonhoz, aki teljesen alárendelte magát Hoovernek. Nem csoda, hogy a pletyka szerint több volt köztük, mint barátság vagy kollegiális kapcsolat. Ezt erősíti az is, hogy Hoover halála után Tolson örökölte a vagyonát, sőt be is költözött az elhunyt FBI-vezér házába is, ahol még  három évig élt, egészen a saját haláláig.

 

 

Kapcsolódó Cikkek