EUR: 329,95 Ft
CHF: 299,86 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Aktuális

63 éve ölte meg egy taposóakna a leghíresebb magyar fotóst

Negyvenéves korában éppen 63 évvel ezelőtt hunyt el Robert Capa.

A magyar származású fotográfus világhírűvé vált haditudósítóként, hiszen olyan eseményeknél volt jelent a kamerájával, mint a spanyol polgárháború, a normandiai partraszállás (ő volt az egyetlen fotós, aki a partraszállók első hullámával érkezett a kontinensre), de fotózott a második világháború alatt Londonban, Észak-Afrikában, Olaszországban vagy épp Párizsban, a francia főváros felszabadításakor. 1948-ban Magyarországon is dolgozott. Itt a háborús pusztítás nyomati, valamint a kommunista berendezkedést dokumentálta. A szakma őt tartja a 20. század egyik legjelentősebb dokumentarista fényképészének.


Capa 1913. október 22-én Budapesten látta meg a napvilágot Friedman Endre néven. Szülei szabóként dolgoztak, volt két testvére (bátyját Lászlónak, öccsét Kornélnak hívták, utóbbi szintén fényképész lett Cornell Capa néven).

Friedman Endre Budapesten a Madách Gimnáziumban érettségizett. 1931-ben Bécsbe, később Prágába, majd onnan Berlinben költözött, ahol a Német Politikai Főiskolán újságírást tanult, azonban a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt, vagyis Adolf Hitler hatalomra jutása után 1933-ban távozni kényszerült zsidó származása miatt. Visszatért egy rövid időre Budapestre, de aztán ismét Párizs felé vette az irányt.


 

1936-ban itt vette fel a Robert Capa nevet. Hogy miért pont ezt, arra nincsenek hitelt érdemlő információk, de egyes visszaemlékezések szerint Endrét gyerekkorában cápának becézték. Egy 1947-es interjú szerint többek között azért választotta ezt a nevet, mert abban bízott, hogy amerikai hangzása miatt több munkát kap majd fotósként.

Első haditudósítói megbízása a spanyol polgárháborúba vezette (a világhírt az itt készített “A milicista halála” című fényképe hozta meg számára), majd következett a japán-kínai háború, aztán a második világégés több színtere.

Magánéletében igazi hedonista volt, habzsolta az életet és a nőket. Egyik szerelme Ingrid Bergman volt, akivel 1945-ben ismerkedett meg Franciaországban. Viszonyuk két évig tartott, amita színésznő később visszaemlékezéseiben is felidézett.

1954-ben a Life magazin Indokínában küldte dolgozni, hogy számoljon be fotóin keresztül a francia gyarmati harcokról. Május 25-én reggel egy francia ezreddel indult útnak a laoszi határvidéken egy felderítő útra. Délután 3 óra előtt 5 perccel az alakulat parancsnokának határozott utasítása ellenére felkapaszkodott egy dombtetőre, hogy készítsen egy látképet. Ekkor azonban rálépett egy taposóaknára, ami azonnal megölte.

Leghíresebb mondása, amit azóta is gyakran idéznek, így szólt: “Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”.

 

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Hétfőn megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka. A kormányfő értékelő beszédet tartott, melyben beszámolt arról, hogy a kormány minden polgármesterrel együttműködik, valamitn szóba kerültek a környezetvédelem fontosabb kérdései is.

  • További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    A hajnali után további melegrekordok dőltek meg hétfőn. Az új országos napi rekord 28 Celsius-fok lett – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-t.