2018. december 19., szerda
Viola

Külföld

A drogok legalizálására is van pénze Soros Györgynek

Miközben pár hónappal ezelőtt, alig-alig lehetett Soros Györgyről olvasni idehaza, addigra ma már egyre több helyen hallatja hangját a milliárdos.

A pénzember azon elképzelését, hogy új adók kivetésével teremtené elő a szükséges pénzt az évente egymillió menekült betelepítéséhez Európába már megírta az Origo.


A lap most egy olyan összefüggést mutat be, amelyről eddig itthon szintén nem esett sok szó: ez pedig Soros és a drogok kapcsolata.

Kifejezetten erős becenevet ragasztott rá a Forbes egy 2014. októberi cikkében Soros Györgyre, amikor egyszerűen az Egyesült Államok legnagyobb „drogreformereként” emlegette a multimilliárdost – írja a lap. A jónevű gazdasági magazin akkoriban azért tűzte a késhegyére a jótékonykodását előszeretettel felemlegető Sorost, mert a nagytőkés úgy döntött, hogy ismét felszáll az amúgy rendes időközönként útjára indított marihuánalegalizációs vonatra, és hitet tesz a szabad drogfogyasztás mellett. A téma azért volt újra forró, mert addigra biztossá vált, hogy az USA legnépesebb államában, Kaliforniában szavazni fognak a fű kiskereskedelembe való bekerüléséről. Így is történt, igaz, csak 2016 novemberében: a szavazók 56-44 százalékban döntöttek a kannabisz szabad, rekreációs célú fogyasztása mellett – eleveníti fel a történéseket az Origo.

Soros persze ebben is mindenki előtt járt, hiszen a liberalizációs missziója egyáltalán nem volt új keletű. A Forbes számítása szerint a spekuláns 1994 és 2014 között durván 200 millió dollárt ölt bele a kábitószerpolitika gatyába rázásába, vagyis évente 3 milliárd forintot sem sajnált az ügytől – írja az lap.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek