EUR: 329,35 Ft
CHF: 303,11 Ft
2019. augusztus 25., vasárnap
Lajos, Patricia

Sport

A Duna Aréna világszínvonalon bizonyított az első nemzetközi versenyen

A május 25-27. közötti férfi vízilabda Bajnokok Ligája Final6 az első olyan nagy nemzetközi esemény, amit Európa legújabb és legkorszerűbb vizes létesítményében, a nyári vizes világbajnokság fő helyszínén, a világrekord idő alatt és költségkereten belül elkészült Duna Arénában rendeztek meg.

„Megcsináltuk, sikerült. Budapest készen áll. Minden más felújítás is időben elkészül majd, több és jobb vízfelület áll mindenki rendelkezésére Budapesten a világbajnokság után” – mondta el Fürjes Balázs, kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az Arénában elhangzott köszöntőjében. „A Duna Aréna mindannyiunké: otthona a kicsik úszásoktatásának, edzőbázisa a korosztályos és felnőtt vizes sportoknak, büszke helyszíne rangos versenyeknek, és újabb, télen-nyáron nyitott sokmedencés uszodája a nagyközönségnek, a szabadidős sportolóknak. Ezek a fejlesztések a világverseny után is a budapestiek és Magyarország javára válnak és évtizedekig használjuk őket a hétköznapokban” – tette hozzá Fürjes Balázs.


Az Aréna építése 2015 májusában kezdődött és ötezer magyar család megélhetését biztosította. Nem csak egy versenyuszoda nőtt ki eddig soha nem látott rekordgyorsasággal a földől, mert a megújuló Dagály Strandfürdővel együtt az ország legkiemelkedőbb sport- és fürdőközpontja jön létre. Az Aréna elkészülésével jelentősen növekedett a sportolásra, mozgásra alkalmas vízfelület a fővárosban: két 50 méteres medence, egy műugró-medence, egy gyerekmedence valamint egy pezsgőfürdő, konditerem és számos a versenysportokat kiszolgáló helyiség várja a sportolókat.

/Fotó: MTI – Balogh Zoltán

A Final6, a vizes világbajnokság, valamint az azt követő masters világbajnokság idejére 15 ezer nézőt képes befogadni, később, a lelátók egy részének elbontásával 6 ezer fős lesz a nézőtér. A világszínvonalú magyar úszósport az elmúlt évek olimpiáinak és rangos nemzetközi versenyek legsikeresebben szereplő magyar sportága. Élsportolóink és az utánpótlás-nevelés részéről is jogos elvárásként merült fel az elmúlt években az, hogy a társadalom egésze számára, valamint a gyermekkori sporttevékenység, ezen belül az úszásoktatás céljaira biztosított létesítmények fejlesztése mellett sikeres úszóink és vízilabdásaink világszínvonalú körülmények között készülhessenek fel az előttük álló megmérettetésekre.


Az uszoda örömeit több ezren élvezhetik majd, amikor a világbajnokság után megnyílik a nagyközönségnek. A gyerekeknek tanuszodája, és a magyar úszó- és vízilabdasportnak pedig edzőbázisa lesz, e mellett természetesen otthont ad majd több tucat hazai és nemzetközi versenynek. A felújított Dagály-strand pedig elsőrangú környezetet nyújt a vizet kedvelő, kikapcsolódni vágyó közönségnek.

A beruházás kiadásait Magyarország Kormánya 49 milliárd forintban maximálta, amit a rendkívül szoros felügyelet mellett végzett megvalósítás egy fillérrel sem lépett túl. A kormányhatározatban meghatározott összegből felépült maga az Aréna, valamint a környező műtárgyak, a csaknem egy kilométeres árvízvédelmi gát, a közművek, megvalósult a közlekedésfejlesztés. Ugyancsak e keretből épültek az ideiglenes lelátók, a csatornavédelem, de benne van az Aréna vb utáni visszaalakításának és a bontásoknak a költsége, illetve a tartalékkeret.

Az elkészült  Duna Arénáról a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka azt mondta, hogy a világ legjobb öt uszodaközpontja között van. Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) igazgatója szerint pedig lenyűgöző az Aréna, amelyet és példaként állított a 2020-as tokiói olimpia Budapesten tapasztalatokat gyűjtő szervezőinek.

A Duna Aréna kincsei és legjei

Az Aréna különlegessége, hogy fűtéséhez és hűtéséhez termálvízből nyert hőenergiát is felhasználnak. A meleg víz lehűtésével kinyert hőenergiát a többi között az épület fűtésére, az új medencék vizének hőmérsékleten tartására, valamint a zuhanyzók, mosdók meleg vizének előállítására használják fel. A műszaki megoldással a Duna Aréna épületfűtéséhez szükséges energia több mint egyharmada oldható meg megújuló energiával.

A beruházás egy komplex városfejlesztési program része, amely Észak-Pest, Angyalföld és Budapest gyarapodását szolgálja. Az állam, a kerület és a főváros szoros és hatékony együttműködésének köszönhetően megújulnak a környező utak, sor kerül a környezet rendezésére, létrejött a fákkal, különleges utcabútorokkal kialakított Dagály sétány a Forgách utcai metrómegállótól az úszóarénáig. A pesti alsó rakpart rendbetételével 2,5 kilométer hosszú, éjszaka is kivilágított kerékpáros és gyalogos útvonal épül, így közvetlen a Belvárosból, a Kossuth térről el lehet érni a Dagály strandot és a Duna Arénát. A területen elkészített új gát pedig egy kilométer hosszan védi Angyalföldet az árvizektől, megoldva ezzel az egy évtizede húzódó problémát.

Fotó: MTI – Balogh Zoltán

A világbajnoksághoz kapcsolódóan megvalósulnak az évtizedek óta húzódó uszoda-felújítások. Megújul a Császár-Komjádi Sportuszoda és a Hajós-Széchy Tamás uszoda is. Ezekre a beruházásokra a világbajnokságtól függetlenül is szükség volt, és a vb után évtizedekig szolgálják majd a budapestieknek.

A vizes világbajnoksághoz kapcsolódó beruházások azon túl, hogy családok ezreinek adtak munkát, komoly adó- és járulékbevételeket is generáltak. Profitál a turizmus is, a világbajnokság és a masters vébé ideje alatt a szállodák, a vendéglátóipar jelentős bevételre számíthatnak. A vizes világbajnokság egyúttal kitűnő alkalom lesz arra is, hogy a világ számtalan pontján több milliárd tévénéző, újságolvasó, internetező ember ismerje meg Budapestet.

A Duna Aréna a legnagyobb sportberuházás a rendszerváltás óta. A kortárs magyar építészet kiemelkedő teljesítménye a magyar mérnökök és kivitelezők munkája nyomán a világban szokásos, hasonló komplexitású épületekhez szükséges 4-6 év helyett 21 hónap alatt készült el.

Az Aréna területe az ideiglenes létesítményekkel együtt összesen 50 ezer négyzetméter. Az épület 44 méter magas, a versenymedence légterébe beférne 12 db tízemeletes lakóépület. A tetőszerkezetet négy ponton alátámasztó, 27 magas vasbeton tornyok között egy 747 Boeing repülőgép is át tudna repülni.

A jobb kihasználhatóság érdekében az 50 méteres bemelegítő medence északi fala mozgatható, 25 méter hosszan pedig a padlózat is emelhető-süllyeszthető. Így délelőttönként kisebb medencévé alakítható át, hogy az úszni tanuló gyerekek a legkorszerűbb körülmények ismerkedhessenek a vízisportok világával. A versenymedence Duna felőli fala is mozgatható, így a normál medencés versenyek mellett lehetőség nyílik rövid pályás viadalok, szinkronúszó számok és vízilabda mérkőzések rendezésére.

A férfi vízilabda Bajnokok Ligája Final6 kiváló alkalom arra, hogy a nagyközönség belülről is megcsodálja a Duna Arénát, és átélhesse a kiváló klímának és akusztikának köszönhetően, hogy milyen élmény lesz majd, amikor a júliusi vizes világbajnokságon teltház előtt, a szurkolóknak köszönhetően fantasztikus hangulatban úszhatnak majd a hazai kiválóságok.

Kapcsolódó Cikkek