EUR: 322,18 Ft
CHF: 285,51 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Külföld

A Facebook számos oldalt blokkolt felségsértés miatt

A Facebook a thaiföldi katonai junta kérésére 178 oldalhoz blokkolta a hozzáférést a délkelet-ázsiai országban illetlen, esetenként felségsértő megnyilvánulásokat tartalmazó szövegek miatt – mondták el helyi tisztségviselők csütörtökön.

A nemzeti hírközlési és telekommunikációs bizottság (NBTC) újságírókkal közölte, hogy egy thai büntetőbíróság 309 Facebook-oldal betiltásáról hozott döntést, közülük 178-hoz a múlt hét óta nem tudnak hozzáférni a helyi felhasználók.


A thaiföldi internetszolgáltatók előző héten kérelmet nyújtottak be a Facebookot vezető Mark Zuckerbergnek és a vállalat helyi igazgatójának, hogy blokkolják azokat az oldalakat, amelyek sértik a thai törvényeket. Az NBTC azzal fenyegette a Facebookot, hogy pert indít ellene, ha keddig nem tiltja le a fennmaradó 131 oldalt.

A Facebook nem erősítette meg az adatokat, ugyanakkor közölte, hogy egyes tartalmakat levesznek, ha megállapítják, hogy megsértik az adott ország törvényeit.

A thaiföldi felségsértési törvény az egyik legszigorúbb a maga nemében a világon. A királyi család bírálatát tiltó jogszabály megsértői akár 15 év börtönt is kaphatnak.

Thaiföldi bíróságok 2015 óta csaknem 7 ezer honlap blokkolását rendelték el a helyi digitális gazdasági és társadalmi minisztérium szerint. Ugyanakkor a tárca mintegy 600 oldalhoz képtelen letiltani a hozzáférést a kódolás miatt. Ezeknek több mint a fele a Facebookhoz tartozik.

A 2014 májusában, amikor államcsínnyel hatalomra került a katonai junta, még csak hat ember ellen folyt eljárás felségsértés miatt, a számuk azóta 105-re nőtt az International Federation for Human Rights nevű jogvédő szervezet szerint.

Kapcsolódó Cikkek