2018. december 10., hétfő
Judit

Életmód

A gluténmentes táplálkozás nem javít a szív egészségén

Nem jelent a szív egészsége szempontjából külön előnyt, ha valaki önként lemond a gluténről, a búzában és más gabonafajtákban lévő fehérjéről – derült ki egy amerikai elemzésből.

A 110 ezer amerikai egészségét és táplálkozását vizsgáló, 24 éven át gyűjtött adatok elemzését a British Medical Journal című szaklap aktuális számában mutatták be amerikai kutatók.


Az egészséges, gluténérzékenységben (cölikáliában) nem szenvedő résztvevőket gluténfogyasztásuk alapján öt csoportba osztották és megfigyelték szívük egészségét.

“A legkisebb mértékben glutént fogyasztó csoportban ugyanolyan aránnyal voltak jelen a szív- és érrendszeri betegségek, mint a legtöbb glutént fogyasztóban” – mondta el Andrew Chan társszerző, a Harvard Orvosi Egyetem kutatója.

“A glutén természetesen káros a gluténérzékeny emberek számára. De a népszerű diétás szakácskönyvek miatt sokan azt hiszik, hogy a gluténszegény étrend mindenki számára előnyös. Aki azonban lemond a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekről, az ugyanakkor a szívbetegségektől védő hatásairól is lemond” – fejtette ki a szakértő.

Kapcsolódó Cikkek