2018. december 10., hétfő
Judit

Belföld

A jövőnek címezve – 150 éves a Magyar Posta

Fennállása 150. évfordulóját ünnepelte a Magyar Posta Zrt. csütörtökön Budapesten, ezért a vállalat a 2017-es évet jubileumi emlékévnek nyilvánította és rengeteg programmal készül az érdeklődők számára.

A Magyar Posta Zrt. jogelődje 1867. május 1-jén jött létre Magyar Királyi Posta néven, az osztrák-magyar kiegyezésnek köszönhetően, és a közös keretek fenntartása mellett önálló nemzeti közintézményként kezdte meg működését.


A jubileumi rendezvényt a Benczúr Házban tartották, ahol egyébként a postatörténeti múzeum is található. Az esemény nyitóbeszédét Bártfai-Mager Andrea, postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos tartotta, aki kiemelte, hogy a posta korszakokon át megbirkózott a kihívásokkal és a 21. század próbatételeire is készen áll, hiszen van tapasztalati tőke, amire alapozni lehet.

– Képesek vagyunk hagyományainkra építeni, hiszen rengeteg van. Ezt kevés közösség mondhatja el magáról. Ha erre alapozunk, akkor 150 év múlva ismét összeülhet egy generáció, hogy visszatekintsen az elért vívmányokra – mondta a kormánybiztos. Hangsúlyozta: a piacvezető szerep megőrzése és új partnerek megnyerése érdekében fontosnak tartják, hogy a vállalat teret adjon az új ötletek megvalósításához, a legkorszerűbb digitális alkalmazások bevezetéséhez. Ahogy fogalmazott „valahol egy fiatal postás ül a szobájában és azon gondolkozik, hogy lehetne jobbá tenni a vállalatot.”


Bártfai-Mager Andrea fontosnak tartotta kiemelni azokat a ma már történelminek mondható vívmányokat, amelyeket a magyar posta a világon először vezetett be. Példaként említette, hogy 1904-ben a magyar postások kaptak a világon először postaautókat, illetve az osztrák kollégákkal vállvetve először vezették be 1869-ben a nagy sikert arató levelezőlapot.

A kormánybiztos kiemelte, hogy az elmúlt másfél évszázad során a postás életpálya tekintélyt és rangot jelentett: a postai dolgozók 3 éves bérfejlesztési programja ezt kívánja megőrizni és tovább emelni.

Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója egy nagy bejelentést tett, ugyanis az évforduló alkalmából a vállalat a jubileumi hatcímletű alkalmi bélyegkisívet bocsát ki, amely az elmúlt másfél évtized jellemző postai járművei mutatja be. Azonban új forgalmi-bélyegsorozat is indul, amelyen a postás kultúra jellegzetes tárgyai, használati eszközei jelennek meg a kezdetektől egészen napjainkig.

– A magyar posta mindig élen járt, így nem véletlen, hogy ez a magyar állam egyik legmeghatározóbb vállalata, a hálózat pedig felbecsülhetetlen értékű. A bizalom és innováció, az a két érték, amely végigkísérte elődeinket, és ez vár ránk az elkövetkező 150 évben is –jelentette be Illés.

A rendezvénynek otthon adó épület választása sem volt véletlen, hiszen a Benczúr ház (hajdani Postás Művelődési Központ) kertje június 24-től – a Múzeumok Éjszakájától – egész nyáron páratlan koncertekkel várja az érdeklődőket.

A program:

 • Június 24.: koncert a Postás Zenekar tiszteletére
 • június 28.: Operaest Miklósa Erikáva
 • június 5.: Operettgála az Operettszínház művészeivel
 • július 20.: A swing aranykora Szulák Andreával és Bársony Bálint zenekarával
 • augusztus 3.: Népzenei est a Muzsikás Együttessel
 • augusztus 24.: A beat-korszak felidézése Tolcsvai Lászlóval
 • szeptember 7.: Kortárs zenei és táncest a Forte Társulattal

Az épület belső udvarába Bártfai-Mager Andrea postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos, és Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója elhelyeztek egy emlékkapszulát is.

Az épületben található Postásmúzeum mostantól új időszaki kiállítással várja a magyar posta 150 éves történelmére kíváncsi érdeklődőket, azonban nem csak a fővárosiakra gondoltak a szervezők, mivel berendeztek egy 18 tonnás postás kamiont is, amely majd az országot járja.

A sportkedvelőkről sem feledkeztek meg. A posta két sportegyesülete, a Dunántúli- és Kelet-magyarországi Postás Sportegyesület egy országhatár menti kerékpártúrával csatlakozik a jubileumi rendezvénysorozathoz. A túrán résztvevők első csoportja a szülinapi rendezvény után indult útnak a Benczúr ház elől. A körút októberben zárul a Postai Világnappal. A részvevők nagyjából 50 kilométeres távokban 40 szakaszt, összesen 180 km-t tesznek meg, rendszerint hétvégente, 150 nap leforgása alatt.

Kapcsolódó Cikkek

 • A család a nemzet fennmaradásának záloga

  A család a nemzet fennmaradásának záloga

  A család az az alapegység, amely nemzetünk fennmaradásának záloga – jelentette ki az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár hétfőn Szegeden.

 • Újabb kilencmilliárd forint a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programra

  Újabb kilencmilliárd forint a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programra

  A magyar kormány 9,048 milliárd forintot fordít a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program harmadik ütemére – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Vona Gábor megvédte a zsidózó jobbikost

  Vona Gábor megvédte a zsidózó jobbikost

  Újabb volt képviselőtársa sietett a zsidózó jobbikos segítségére, a Jobbik volt elnöke szerint Szávay István azzal, hogy lemondott parlamenti mandátumáról, minden elvárásnak eleget tett.