EUR: 323,42 Ft
CHF: 287,97 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Belföld

A magyar élelmiszeripari kivitel 37 százalékkal növekedett

A kormány politikáját visszaigazolja, hogy a magyar élelmiszeripari kivitel az elmúlt öt évben 37 százalékkal növekedett – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hétfőn Herceghalmon.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége küldött közgyűlésén Fazekas Sándor elmondta, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban a korábbinál 180 milliárd euróval több kerül az állattartó ágazatba az agrártámogatásokból az unióban.


Nehéz eldönteni, hogy ez sok vagy kevés, de a kormány minden lehetőséget igyekszik kihasználni, hogy a pénzből a magyar gazdák is minél jobban részesüljenek – fűzte hozzá a miniszter.

A földművelésügyi miniszter arra kérte a résztvevőket, hogy az áfacsökkentéssel kapcsolatos tapasztalataikat a terméktanácsokon keresztül juttassák el hozzájuk, hogy ezzel elősegítsék a további kormányzati munkát és még több termék áfája csökkenhessen.

A sertéságazat helyzetéről elmondta, bízik abban, hogy az ágazat új sikereket érhet el, s ehhez 1,2 milliárd forintot különített el a kormányzat. Hozzátette: versenyképes maradt az ágazat a válságban, de a sertéslétszám még nem érte el a megfelelő mértéket.

Fazekas Sándor elmondta, hogy a magyar mezőgazdasági bruttó kibocsátás hozzáadott értéke több mint 50 százalékkal javult az elmúlt hat évben, ami a kormányzati munkának és a termelőknek köszönhető.

Előadása után a földművelésügyi miniszter részt vett a Magyar Állattenyésztésért Díjak átadásában, amelyeket 2014-től ítél oda minden évben a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

Kapcsolódó Cikkek