EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Belföld

A magyar ipar az európai átlag felett teljesít

Hat hónapja tart az ipari termelés növekedése, a magyar ipar az európai átlag felett teljesít, a V4 országok között átvette a vezetést – mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal márciusi ipari termelési adataira reagálva.

Hangsúlyozta, jó hír, hogy a járműipari export 13,3 százalékkal emelkedett.


Fontosnak nevezte a helyettes államtitkár, hogy a magyar ipari egyenletesen teljesít, a dinamika nemcsak a járműgyártásban, hanem több stratégiai ágazatban is megfigyelhető, például a gépiparban, gyógyszeriparban.

Minden régióban, megyében fejlődést mutat az ipar, nemcsak a nagyvállalatoknál, hanem a kis- és közepes vállalkozásoknál is érezhető az ipari termelés bővülése – tette hozzá.

A helyettes államtitkár szerint az ipari termelés növekedésének dinamikája folytatódik, mivel az új megrendelések jelentősen emelkedtek, és ez dinamikus iparfejlesztési pályát jelez előre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében kiemelte, hogy 2010 januárja óta az ágazat termelése 33,7 százalékkal, 2014 elejétől pedig 17 százalékkal nőtt Magyarországon, ez utóbbi mutatóban a régiós országok között Magyarország a korábbi harmadik helyről első helyre lépett előre.

A tavalyi dinamikához képest kedvezőbb növekedési ütemre számít az iparban az idén a gazdasági tárca, amit az eddig beérkezett adatok mellett a hazai és nemzetközi bizalmi indikátorok alakulása is alátámaszt – írja közleményében az NGM.

Kapcsolódó Cikkek

  • Így provokál az áldozatnak hazudott romboló tüntető

    Így provokál az áldozatnak hazudott romboló tüntető

    A 888.hu tette közzé azt a felvételt, amelyen jól látszik, hogy a 444 által drámaian előadott, de eléggé gyenge lábakon álló rablómeséje, amely szerint az ártatlan forradalmár Mohácsi Márkot a rendőrök megbilincselték, bezárták, fojtogatták és ütlegelték, stb.

  • Szombaton is marad a borús idő, országszerte havazással

    Szombaton is marad a borús idő, országszerte havazással

    Szombaton borult időre számíthatunk országszerte havazással, a keleti határnál néhol havas eső is lehet. Éjszaka nyugat felől felszakadozik a felhőzet, de a Dunától keletre borult marad az ég, egyre inkább keleten valószínű további havazás.