EUR: 330,97 Ft
CHF: 301,10 Ft
2019. október 17., csütörtök
Hedvig

Belföld

A májusi csapadék háromnegyede esett egy óra alatt a múlt kedden a fővárosban

Egy óra alatt mintegy 44 milliméter csapadék – a májusi teljes mennyiség csaknem háromnegyede hullott le Budapest belvárosában, a múlt keddi rendkívüli esőzésben – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán honlapján.

Lakatos Mónika és Hoffmann Lilla elemzése szerint május 23-án egy gyors mozgású csapadékrendszer özönvízszerű esőzést okozott Budapest több pontján. Az automata mérések kezdete óta ennél egyszer mértek többet, 2015. augusztus 17-én, akkor 83,3 milliméternyi eső hullott egy óra alatt.


Az eső 16.10-kor kezdődött, és az első tíz percben már 16 milliméternyi esett. A heves zivatart jégeső is kísérte. A második tíz percben is több mint 14 milliméternyi eső hullott. Az esőzés 17 óra után csillapodott, majd újra esni kezdett, és végül 55,2 milliméternyi csapadék hullott aznap.

Az elemzés szerint a csapadék éves összege a múlt század elejétől 6 százalékos csökkenést mutat, de az utóbbi években a szélsőségesség jellemző. A napi intenzitás, vagy más néven átlagos csapadékosság (a lehullott csapadékösszeg és a csapadékos napok számának hányadosa) leginkább nyáron nőtt, országosan körülbelül 1 milliméterrel. Ez arra utal, hogy a csapadék egyre inkább rövid ideig tartó, intenzív záporokkal, zivatarokkal éri el a felszínt. A utóbbi évtizedekben a változások az ország északi régióiban jellemzően növekvőek, de a Dél-Dunántúlon és kisebb kiterjedésben az Északi-középhegységben vannak csökkenést mutató területek is – olvasható az írásban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jó hír! Ilyen idő lesz a hétvégén

    Jó hír! Ilyen idő lesz a hétvégén

    A hétvégén is marad a jó idő: sok napsütésre és 20-25 fokos melegre kell készülni – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

  • Vízügyi minisztereket fogadott Szijjártó Péter

    Vízügyi minisztereket fogadott Szijjártó Péter

    A magyar vízügyi technológiában rejlő üzleti lehetőségekről tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az indiai, a laoszi és a kuvaiti vízügyi miniszterrel, valamint Észak-Macedónia környezetvédelmi miniszterével, akiket hivatalában fogadott csütörtökön a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 alkalmából – tájékoztatta közleményében a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-t.