2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Tatabánya

A meggyes tejbegríz nagy napja!

Nincs is jobb a házi rétesnél! Nézni, ahogy a nagymama vékonyra nyújtja a tésztát, ami leheletvékonyan körbeöleli a különböző ízvilágot képviselő tölteléket. A rétes mennyei illata lengte be szombaton a Vértes Agorája környékét.

– A Kincsesbánya városi vetélkedő részként rétessütőversenyt hirdettek, amelyen végül kilenc csapat vett részt – mondta el Tóth Zsóka, a Vértes Agorája főmunkatársa.


A rétest sokáig csak ünnepekkor készítették. Nem is csoda, hiszen készítése időigényes. Az idei versenyzők is megdolgoztak a győzelemért, nagyon változatos és sokféle tészta, valamint töltelék készült. A rétest a számtalan töltelékféle teszi változatossá. Klasszikus édes töltelék a túró, az alma, a mák, a meggy, a cseresznye, a dió. Kis túlzással a rétesek variációinak száma szinte végtelen, csak a fantáziánk szabhat határt. A Három a kislány csapatánál például az alma, mák és csokoládé kombinációjával találkoztunk. Erdei Gáborné azt mondta: azért ezt választották, mert a csokoládét nagyon kevesen választják alapanyagnak, így abban reménykedik, hogy ők lesznek az egyetlenek, akik ilyet sütnek. A tészta nyújtástól sem félt, hiszen gyermekkorában sokat nézte a nagymamáját, amikor rétest sütött, így elleste a megfelelő praktikákat. Azóta már rengeteget sütött ő is, így bátran nyúl a tésztához.

A CsaMiTi Réteges csapatnál egy igazán érdekes kombinációval találkoztunk. Bud Spencer egy pillanatra megelevenedett a versenyen, hiszen ők Piedone rétest sütöttek, megbolondítva egy kis kolbásszal. Vejtey Miklós, a csapat kapitánya elmondta: „bátrak vagyunk, most először sütik meg, így még számukra is meglepetés lesz, mi sül ki majd belőle”.


Topa Katalin, a zsűri elnöke azt mondta: minden rétes nagyon finom volt és változatos. Még a verseny előtt kialakítottak egy egységes szemléletet: nézték a külalakját, az állagát, az ízét és hogy mi a különlegessége. A Piedone rétes végül különdíjat kapott, a Bereznaiak tejberizses finomságával együtt. A harmadik helyen a Rétes Királynők végeztek, a második helyet pedig a Három a kislány csapat rétese érdemelte ki. A győztes, azaz a legfinomabb rétes a Cherry csapat meggyes tejbegrízes csodája lett.

Kapcsolódó Cikkek