EUR: 304,55 Ft
CHF: 267,69 Ft
2017. július 28., péntek
Szabolcs

Program Zalaegerszeg

A Mystery Gang extrém helyeken is nyomja a bulit

A  trió a legautentikusabb, legelemibb, legkezdetlegesebb formájában mutatja be, milyen is volt a rock and roll Amerikában az ötvenes évek derekán. Ösztönös, fékevesztett szabadság és zabolátlan életérzés, amely ebből a zenéből árad, csakis hiteles fazonoktól fogadható el maradéktalanul. Egry Péter frontember pontosan ilyen!

– A korszak látványvilága is fontos a közönségnek?

– Persze mert hozzátartozik a zenéhez, így együtt érvényesül a feeling. A rockabilly a XX. század derekán alakult ki, sok műfajt, stílusjegyet magába csavarva. Tipikus ismérve a frizura, amely most megint divatos. A mainstreambe bejöttek az öltözködési jegyek: a szűk fekete csőnadrág, a torna vagy a hegyes orrú cipő, a farmernadrág felhajtva. Talán a korszak kezdett el változni, hogy minden nekünk dolgozik, a rockabilly kultúrkörünknek. A színpadon viszont a látvány csak valós tartalommal együtt érvényes, de labdába sem rúghatnánk, ha nem úgy néznénk, mint a rockabilly korszak képviselői. Hiteltelenek lennénk.

– Börtönkoncertre is hívtak már benneteket?

– Igen, többek között a szegedi Csillagbörtönbe, erről még dokumentumfilm is készült. Izgalmas volt ott játszani, mivel a családomból is megfordult ott az egyik rokonom, aki hat évet töltött el halálra ítélt 1956-os politikai fogolyként. A koncert egybe volt kötve egy közönségtalálkozóval is, ahol volt módunk beszélgetni az elítéltekkel. Nagyon sokat tapasztaltunk, és rengeteg szeretetet kaptunk. Elkezdtünk játszani a nehézsúlyú raboknak, először nem tudtam, hogy köszöntsem őket. Jó estét kívánok, hölgyeim és uraim, szevasztok, ezt mégsem mondhattam. Aztán lassan megtaláltuk a hangot. A legnagyobb bókot akkor kaptuk, amikor bekiabálták előadás közben: „Ez jobb, mint a Bódi Guszti! Mystery Gang.” Az őrök persze egyből rákontráztak: „Melyik volt az? Nem dumál!” Biztos vagyok benne, hogy évtizedek múlva is vissza fogunk emlékezni a börtönkoncertünkre. Ugyan nem mi voltunk az elsők, akik ezt a műfajt rabok közé vittük, ott volt például a nagy példaképünk, Johny Cash is.

Megtisztelő volt, amikor összebilincselt kézzel, lábbal vitték ki a székeket, amelyeken ültek, kutyás őrök vigyáztak rájuk, beszélni nem beszélhettek, de mindannyian próbálták keresni velünk a szemkontaktust, sugárzott a hála, néma szájmozgással jelezték a köszönetet. Akkor értettem meg, hogy mindenkiben, még a leggaládabban is ott lakozik az ember. Felemelő és extrém érzés volt egyben, hogy a Mystery Gang kihozta belőlük.

– Akkor ez volt a legextrémebb bulitok?

– Nem mondanám, de emlékezetes volt mindenképpen. Játszottunk mi már swinger klubban is, azt is lehetne taglalni, de a jó ízlés kedvéért ebbe talán most nem érdemes belemenni. Május 28-án, az Ezer Lámpás Éjszakáján a Dísz téren is garantáljuk a szédületes pörgést!

Kapcsolódó Cikkek

 • BMX freestyle világkupa a Kopaszi Gáton

  BMX freestyle világkupa a Kopaszi Gáton

  Életük legnagyobb lehetősége előtt állnak a magyar BMX-esek, az extrém sportok világkupájának budapesti fordulójáról hosszú távon akár az olimpiáig is eljuthatnak. A BMX freestyle egyre elismertebb sportág világszerte, 2020-ban már a tokiói olimpián is szerepelni fog a versenyszámok között.

 • Melegíts Szigetre a Budapest Parkban

  Melegíts Szigetre a Budapest Parkban

  Már csak pár hét és újra miénk a Sziget. Ennek örömére pedig a Budapest Parkban már augusztus 5-én rákészülhetünk az év leghosszabb bulijára a Rival Sons és az Ivan and The Parazol koncertjével.

 • Másodjára is megrendezik a Tisza-tavi Vágtát

  Másodjára is megrendezik a Tisza-tavi Vágtát

  Másodjára rendezik meg a Tisza-tó fővárosában, Tiszafüreden a Nemzeti Vágta egyik előfutamát július 29-én. A megmérettetésen ebben az évben két szlovák helység, Somorja és Zsigárd is indít lovast.