EUR: 310,27 Ft
CHF: 258,68 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb Győr

A nyers valóság az illegális bevándorlásról

A IV. Savaria Filmszemlén dokumentumfilm kategóriában első helyezést szerzett Molnár G. Tamás győri tévés. Három éven keresztül forgatott a „tűzvonalban”, nála hitelesebben talán senki sem adhatta volna vissza mindazt, amit átélt és amit látott.

Az ünnepélyes eredményhirdetést Szombathelyen tartották, ahová természetesen a győri kolléga is hivatalos volt. Molnár G. Tamás a dokumentumfilm kategóriában adta be pályázatát, oda, ahova közel 50 másik film is beérkezett. A zsűri három főből állt, tagja volt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, Halmy György filmrendező és Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező.


Molnár G. Tamás akkor is ott volt, amikor a migránsok elindultak Vámosszabadiról, hogy gyalog menjenek át Ausztriába…
Fotó: HAK

– Nem hagyományos dokumentumfilmmel pályáztam – kezdte Molnár G. Tamás tudósító. – A felvételek egy része már dobozban volt, amikor jött az ötlet, hogy filmmé kellene összegyúrni. Három éven keresztül folyamatosan forgattam, hiszen mindig váratlan szituációkba kerültem, kiszámíthatatlan volt, mikorra fejezhetem be. Végül a film a 2013 júniusa és 2016 szeptembere között zajló időszak migrációs nyomásáról készült jeleneteket tartalmazza.

Nem csak forgatott, szóba is elegyedett az illegális bevándorlókkal
Fotó: Marcali Gábor

Molnár G. Tamás többnyire vállon lévő kamerával dolgozott. Munkáját segítették munkatársai: Pelikán Andrea, Horváth Gábor és Kovács Noémi szerkesztőként, míg Szalai András operatőrként vette ki a részét a filmből. Az író-rendező, narrálló mindvégig Tamás volt, aki közel 10 ezer migránssal találkozott munkája során, több százzal beszédbe is elegyedett, interjúkat készítettek velük. Ha kellett, gyalog követte őket, végig közvetlen közelükben volt.


– Ott voltam végig, láttam a pozitív és a negatív oldalát is – folytatta a televíziós szakember. – Nem a migránsok ellen forgattam, nem propagandafilmet készítettem, hanem a valóságot rögzítettem. A jelenséget mutattam be, hogy hová vezet az, ha ellenőrizetlenül jöhet be az országba akkora embertömeg. Mert akkor ez ott már nemzeti sorskérdéssé vált. Az álljon meg a menet! cím is ezt sugallja: nem az életükért menekülők jelentették a problémát, hanem az illegális bevándorlók, akiket így vagy úgy, de hamis illúzióban ringatta egyesek.

Az operatőr ilyen és ehhez hasonló látvánnyal szembesült például a győri vasútállomáson…
Fotó: HAK

A friss díjazott Tamás azt is elmondta, hogy 2017-ben az kormány által hozott intézkedéseknek köszönhetően már elvétve fordul elő közvetlen környezetünkben az illegális migráció, azonban a híradásokból még mindig értesülhetünk a történésekről. Mint megannyi apró kis puzzle-darab szóródnak szét az információk. Talán az Álljon meg a menet! segít összeállítani a kirakóst.

A filmszemlén egyébként indoklás nem volt. A számos pályázó közül Molnár G. Tamás dokumentumfilmje vélhetően a témaválasztás és nem feltétlenül a kivitelezés miatt győzött. Életszagú, aktuális, objektív és egész nemzetet érintő eseményeket dolgozott fel. Három évet hatvan percben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.