EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Extra

A spanyol királyi család tavaly 900 ezer eurót “spórolt”

A spanyol királyi család éves költségvetésének 88,4 százalékát használta fel az elmúlt évben, ezzel mintegy 900 ezer eurót (281 millió forintot) “spórolt meg” – derült ki pénteken az állami intervenciós vizsgálatból, amely egyúttal jóváhagyta a királyi ház tavalyi költségelszámolását.

Az uralkodó család teljes éves költségvetése 7,8 millió euró (2,4 milliárd forint), amelyet az államtól kap, de felhasználásáról a király dönt. Az összeg 2104 óta változatlan.


Az uralkodó tavaly például a tervezettnél jóval kevesebbet költött hivatalos utazásokra. Számos programját kellett lemondania a kialakult spanyol belpolitikai patthelyzet miatt, amikor is több mint kilenc hónapig nem volt teljes jogkörrel rendelkező kormány az ország élén.

A költségvetésből 662 ezer eurót (206 millió forint) tesz ki a királyi család tagjainak fizetése.


A spanyol király több mint 236 ezer eurót (74 millió forint) keresett tavaly, míg felesége, Letícia királyné mintegy 130 ezer eurót (40 millió forint). A családból rajtuk kívül előző uralkodó I. János Károly, és felesége Szófia részesül még javadalmazásban.

Az összeget az elmúlt évben emelte meg egy százalékkal az uralkodó összhangban a köztisztviselők bérének általános növelésével Spanyolországban.

Királyi család kiadásai nyilvánosak és nyomon követhetőek az interneten. A 2014 júniusában trónra került VI. Fülöpnek ez volt az egyik első uralkodói intézkedése, mivel apja lemondásában közrejátszott az is, hogy a gazdasági válság ellenére is folytatta költekező életmódját, és ezzel kiváltotta a spanyolok ellenszenvét.

Tudható például, hogy a múlt évben több mint 26 ezer euróért vásároltak egy elektromos haszongépjárművet, a királyi ház belső szállítási feladatainak ellátására.

A családnak egyébként adóssága is van, összesen 536 ezer euró (167 millió forint).

A 2017-es spanyol állami költségvetés tervezete, amelynek vitája még zajlik a spanyol törvényhozásban, 0,6 százalékos büdzséemelést irányoz elő az uralkodónak és családjának, ami mintegy 40 ezer euróval (12 millió forint) jelentene több pénzt számukra a tavalyinál.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tom Jones ismét Magyarországra jön!

  Tom Jones ismét Magyarországra jön!

  Jövőre ismét koncertet ad Magyarországon Tom Jones. A világhírű walesi énekes 2019. június 22-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel és adja elő legnépszerűbb dalait – közölte a szervező Live Nation pénteken az MTI-vel.

 • Csúcsgumikkal szerelik a MOL Limókat

  Csúcsgumikkal szerelik a MOL Limókat

  Ultranagy teljesítményű téli abroncsokat kaptak a MOL Limo Mercedes-Benz modelljei. A flotta prémium autóira a Hankook kifejezetten felsőkategóriás személygépkocsira fejlesztett termékei kerülnek, amelyek még tovább emelik a vezetési élményt.

 • Karácsonyi dalok egyedi misztikus GREGORIAN stílusban

  Karácsonyi dalok egyedi misztikus GREGORIAN stílusban

  Az advent tökéletes periódus arra, hogy egy kicsit elcsendesedjünk, megálljunk, pihenjünk, feltöltődjünk, önmagunkkal, családunkkal, barátainkkal hangolódjunk békességben az év legszebb ünnepére, a Karácsonyra!

 • Ákos ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet

  Ákos ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet

  Ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet Ákos december 14-15-én. A népszerű előadó, dalszerző idén ősszel négyszámos stúdióanyagot jelentetett meg, ami a jövőre tervezett következő album előfutára.