2018. december 14., péntek
Szilárda

Életmód

A várandós nők korával nő az életveszélyes komplikációk száma

A várandós nők korának előre haladtával növekszik az életveszélyes komplikációk száma mind az anya, mind a baba számára – állapították meg kanadai kutatók több százezer várandós nő adatainak elemzésével.

Sarka Lisonkova, a vancouveri British Columbia Egyetem kutatója és munkatársai vizsgálatuk eredményeit a PLOS Medicine című szaklapban mutatták be.


Több mint 800 ezer, az Egyesült Államok Washington államában élő várandós nő 2003 és 2013 között keletkezett egészségügyi adatát elemezték, ennek során a befolyásoló tényezők közül kiszűrték a mesterséges megtermékenyítést és a túlsúlyt. A normál értéknek a 25-29 éves korú nőknél jelentkező komplikációs hányadost tekintették.

Az értékelés szerint negyven év felett jelentősen növekszik a születéskor súlyos vérkeringési zavarral fellépő sokk kockázata, valamint a magzatvíz-embólia vagy a veseleállás esélye. A magzatvíz-embóliával a szülés során magzatvíz kerül a méhen keresztül az anya vérkeringésébe, ami akár halálos kimenetelű problémákat is okozhat.


Összességében ezer szülésből átlagosan 16 esetben léphet fel súlyos, életveszélyes komplikáció. Ez az arány a 39. életévtől jelentősen növekszik. A 40-44 éves nőknél már egy százalékkal is magasabb az arány, mint a 25-29 éveseknél.

Esetükben háromszor nagyobb a sokk és nyolcszor nagyobb a magzatvíz-embólia kockázata. Az ötven év felettieknél az életveszélyes komplikációk kockázata több mint hat százalékkal magasabb.

“Az eredmények felhasználhatók az olyan nőkkel folytatott tanácsadásokon, akik 40 éves koruk utánra szeretnék halasztani a gyerekvállalást, emellett az egészségügyi rendszer számára is hasznos információkkal szolgálhatnak. Mivel egyre növekszik a várandós anyák életkora, valószínűleg a jövőben növekedni fog a kismamák súlyos megbetegedéseinek aránya is” – vélik a tudósok.

Ha egy nő 35 év felett szüli gyermekét, megnövekszik a halvaszületés és az olyan enyhébb komplikációk kockázata, mint a terhességi diabétesz, a magas vérnyomás, a gestózis, vagyis terhességi toxémia, a mélyen fekvő méhlepény vagy a trombózis. Ezért van szükség esetükben plusz szűrővizsgálatokra.

Kapcsolódó Cikkek