2018. december 10., hétfő
Judit

Külföld

A világon elsőként drónról ugrott egy ejtőernyős

A világon elsőként pilóta nélküli repülő eszközről, drónról hajtott végre ugrást egy ejtőernyős Lettországban – jelentette be a drón gyártója, amely viedót is közzétett a szerinte az ejtőernyőzésben új korszak kezdetét jelentő ugrásról.

Ingus Augstkalns lett extrémsportoló egy 120 méter magas televíziós átjátszóállomás tetejéről emelkedett 330 méteres magasságba minden probléma nélkül a 3,2 négyzetméteres, 70 kilogrammos és 16 rotor hajtotta repülő eszközzel, amely 200 kiló terhet bír el. A drónba kapaszkodó ejtőernyős (dronediver) sikeresen földet ért a Lettország egy ritkán lakott középső vidékén végrehajtott hétvégi akcióban.


Az ejtőernyős ugráshoz nincs többé szükség helikopterre, mától bárhol lehet ugrani, városokban, sivatagban, hegyekben – jelentette ki Janis Putrams, a teherszállító drónokra szakosodott lett cég, az Aerones vezérigazgatója.

A gyártó hangsúlyozza, hogy teherdrónja segítheti a mentőakciókat is, például a tűzoltást, égő épületek tetején vagy más, nehezen megközelíthető helyen rekedt emberek elszállítását.

Ugyanezzel a repülő eszközzel januárban kipróbáltak egy új, droneboarding-nak nevezett sportágat is: nagy sebességgel vontattak vele szörfözőket egy befagyott tó jegén.

Az ejtőernyőzésre használható drón 35 ezer euróba (11 millió forint) kerül, az eszköz jelenleg 10 percnyi repülésre alkalmas.

Kapcsolódó Cikkek