EUR: 332,75 Ft
CHF: 302,42 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Belföld

Áder: Az egyre növekvő vízfogyasztás komoly kihívást jelent

A vízellátás, az élelmiszertermelés, a várostervezés, az urbanizáció, a biodiverzitás szempontjából a növekvő vízfogyasztás súlyos kihívást jelent minden országban, különösen ott, ahol a népesség az elmúlt évtizedekben négyszeresére-ötszörösére nőtt – mondta Áder János köztársasági elnök szerdán Budapesten.

Az államfő a Sándor-palotában fogadta a stockholmi ifjúsági víz díj magyarországi döntőjének győzteseit, ahol a szakmai zsűri által kiválasztott legjobb hat csapat bemutatta munkáját. A köztársasági elnök a magyar forduló védnökeként az első helyezettnek – amelyik Stockholmban, a nemzetközi versenyen is képviseli Magyarországot – átadta a GWP Magyarország Alapítvány díját.


Az államfő beszédében úgy fogalmazott, nagyon örül annak, hogy középiskolások, a fiatalok a vízfogyasztással problémájával kitartóan, visszatérően foglalkoznak, és egy olyan problémára, amelyre a világon mindenhol keresik a megoldást, ők is próbálnak innovatív megoldásokat találni.

A köztársasági elnök köszönetet mondott a középiskolásokat felkészítő tanároknak, akik ráirányították a gyermekek figyelmét a vízfogyasztással járó problémákra.


Szöllösi-Nagy András, a magyarországi verseny zsűrijének elnöke a tájékoztatón elmondta, hogy az 1997-ben alapított stockholmi ifjúsági víz díj a legismertebb nemzetközi ifjúsági kitüntetés a vízügy területén. A verseny része az évente megrendezett Víz világhétnek, és eszköze a víz védelmére való felhívásnak is.

A versenyben középiskolások vehetnek részt, a stockholmi döntőben pedig az egyes országok versenyének első helyezettjei indulhatnak – tette hozzá.

Magyarországot idén a kőbányai Szent László Gimnázium képviseli Tanks of Water című pályamunkájával. A középiskolások a vízlábnyom csökkentése érdekében olyan társasjátékot készítettek, amelyben a résztvevők játékos formában szereznek információt többek között a víztakarékos módszerekről, vízkészletről vagy a víztisztítási módszerekről.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magyar siker a tudósok versenyén

  Magyar siker a tudósok versenyén

  Zsigó Miklós, a nyíregyházi Krúdy Gimnázium idén végzett diákja különdíjban részesült a Szófiában megrendezett idei EU Fiatal Tudósok Versenyén, aminek döntőjébe 40 országból 100 projekt érkezett.

 • Mi sül a szénen?

  Mi sül a szénen?

  A város népszerű szeptember eleji programja a Csónakázó-tó mellett megrendezett Faszén Fesztivál, amelyen idén 45 csapat szállt versenybe egymással.

 • Veszélyes a kikötők megnyitása

  Veszélyes a kikötők megnyitása

  Azzal, hogy a baloldali olasz kormány a megalakulása után újra megnyitotta a kikötőket a migránsokat szállító hajók előtt, újabb veszélyt idézett elő nemcsak Olaszország, hanem az egész kontinens szempontjából – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Bakondi György Kossuth rádióban.