EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Külföld

Adócsalásért megbüntették az akcióművész feleségét

Adócsalás miatt 290 ezer euró (90 millió forint) pénzbüntetésre ítélték pénteken Hermann Nitsch világhírű osztrák akcióművész feleségét, aki egy betörés után könnyelműen kifecsegte az általa felfogadott magándetektívnek, hogy feketén adta el férje műveinek egy részét 2006 és 2010 között.

A korneuburgi tartományi bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy Rita Nitsch teljes együttműködést tanúsított az ügyben és a botrány kipattanása után haladéktalanul és maradéktalanul kiegyenlítette az adóhivatallal szembeni közel egymillió eurós tartozását.


Az ügy 2013-ra nyúlik vissza, amikor betörtek a bécsi akcionizmus néven ismert képzőművészeti mozgalom alapítója, Hermann Nitsch impozáns északkelet-ausztriai kastélyába és feltörték a széfet. A feleség, Rita Nitsch 400 ezer euró készpénz és 100 ezer euró értékű ékszer eltűnését jelentette a rendőrségnek. A hivatalos nyomozással párhuzamosan azonban felfogadott az elvitt értékek felkutatására egy magándetektívet is, akinek megsúgta, hogy valójában háromszor nagyobb összeg tűnt el a trezorból, a pénz pedig abból származott, hogy adóelkerülés céljából éveken át feketén adta el férje műveinek egy részét. Állampolgári kötelességének eleget téve az időközben elhunyt magánnyomozó feljelentette megbízóját.

Az asszony azt vallotta, hogy férje, aki kizárólag a művészi alkotómunkának szentelte magát és egyáltalán nem foglalkozott üzleti ügyekkel, semmit sem tudott az üzelmekről. A kiszabott bírság esetleges be nem fizetése esetén Rita Nitschnek kilenc hónapra kellene börtönbe vonulnia.

A 78 éves Hermann Nitsch az egyik legjelentősebb élő osztrák képzőművésznek számít, különösen híresek – és olykor botrányt okoznak – vértől csöpögő festményei és performanszai. Három múzeumot szenteltek munkásságának Ausztriában és az olaszországi Nápolyban.

Kapcsolódó Cikkek