EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Külföld

Afganisztánban pokolgépes merényletben sokan meghaltak

Legalább 18 ember életét oltotta ki egy öngyilkos merénylő a kelet-afganisztáni Hoszt városában szombaton, a muzulmán böjti időszak, a ramadán első napján – közölték a helyi illetékesek.

A merénylő az amerikai és a NATO-erők által működtetett egyik katonai támaszpont melletti focipályánál röpítette levegőbe robbanóanyaggal megrakott gépkocsiját. Feltehetően az afgán biztonsági erők tagjait vette célba, de kórházi források szerint a holttestek annyira összeroncsolódtak, hogy nehéz megállapítani, az áldozatok közül ki volt civilek és ki fegyveres.


Ugyancsak a ramadán első napján az északnyugat-afganisztáni Bádgesz tartomány kádiszi körzetében harc bontakozott ki az afgán biztonsági erők és rájuk támadó lázadó fegyveresek között. Zahir Bahand, a tartományi kormányzó szóvivője szerint az összetűzésben 22 lázadó, a biztonsági erők hat tagja és nyolc civil halt meg, illetve 33 lázadó és 17 civil megsebesült. Hírügynökségi jelentésekből nem derül ki, hogy kik voltak a támadók, de az afgán biztonsági erők az ország több részén is harcolnak a tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyveresei ellen egyaránt.

Afganisztánban szombaton kezdődött az iszlám böjti időszak, a ramadán, annak emlékére, hogy Allah kinyilatkoztatta Mohamed prófétának az akaratát. A böjt idején – amelynek kezdete nem minden muzulmán országban esik egybe – a hívők elmélyültebben gyakorolják vallásukat, naponta ellátogatnak a mecsetbe, a táplálkozás, az ivás, a dohányzás és a nemi élet pedig csak napnyugta után engedélyezett.

Kapcsolódó Cikkek