EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Külföld

Agyonlőttek egy újságírót

Agyonlőttek egy orosz újságírót egy szibériai kisvárosban, a helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint az illetőt munkájával kapcsolatban ölhették meg, de egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal.

Az eset a Krasznojarszktól 440 kilométerrel délre található Minuszinszkban történt. A Ton-M című helyi lap főszerkesztőjét, a 42 éves Dmitrij Popkovot egy ház hátsó udvarán találták meg holtan.


A belügyminisztérium helyi hivatala körbezárta a gyilkosság helyszínét, és vizsgálatot indított szándékos emberölés gyanújával – jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség.

Az idén ez már a második újságíró-gyilkosság Oroszországban. Április végén, többhetes kóma után belehalt sérüléseibe Nyikolaj Andruscsenko, a Novij Petyerburg (Új Pétervár) című ellenzéki lap egyik alapítója. Ismeretlenek félholtra verték Szentpéterváron. Kollégái szerint az újságíró halálához valószínűleg a Kreml politikáját és a korrupciót bíráló cikkeinek lehetett köze.

Oroszország a 148. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül (RDF) nemzetközi jogvédő szervezet által vezetett sajtószabadság-világranglistán, Mexikó, Zimbabwe és Algéria mögött. Az utóbbi években számos újságírót megtámadtak, megsebesítettek, illetve meggyilkoltak az országban, és a rendőrségi vizsgálatok ezekben az ügyekben csak ritkán vezettek eredményre.

Kapcsolódó Cikkek