2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Amerikai katonai repülőgépet tartóztattak fel az orosz légtér közelében

Amerikai katonai repülőgépet tartóztattak fel az orosz légtér közelében, a Fekete-tenger felett – közölte pénteken az orosz védelmi tárca.

Egy orosz Szu-30-as vadászrepülő még május 9-én fogott be egy P-8A Poseidon típusú tengeri járőrrepülőgépet.


A tájékoztatás szerint az orosz katonai légtérellenőrzés a Fekete-tenger feletti területen az orosz határ felé közeledő célt észlelt, amelynek elfogására a déli katonai körzet légtérvédelmének egy vadászgépét riasztotta.

A Szu-30-as pilótája megközelítette és megállapította, hogy egy amerikai felderítőgépről van szó. Az orosz tárca szerint a vadászgép “üdvözlő manővert” hajtott végre, aminek hatására az amerikai járőrrepülőgép irányt változtatott és eltávolodott az orosz határtól.

Korábban a CNN amerikai hírtelevízió az amerikai haditengerészetre hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz légierő egyik gépe a Fekete-tenger feletti légtérben legalább hét méterre megközelítette a tengeralattjárók felderítésére is használt amerikai repülőgépet, amely szokványos járőrfeladatot látott el.

Pamela Kunze, az amerikai haditengerészet szóvivője ugyanakkor azt mondta, hogy az amerikai repülőgép parancsnoka szerint mindkét gép szakmai és biztonságos módon kezelte a helyzetet.

Kapcsolódó Cikkek