EUR: 322,76 Ft
CHF: 285,76 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Életmód

Ami nincs benne az útikönyvekben

Számos olyan látványosság van a nagyvilágban, amelyet nem jegyeznek az útikalauzok. Van, amelyikért messzire kell utazni, de van olyan is, ami itt található szinte a szemünk előtt, csak nem tudunk róla.

A csodálatos Csungsuko könyvkereskedés a kínai Hangcsu városban található. Valódi Alice Csodaországban-élményt nyújt a bolt lenyűgöző belseje, amely a hajlított polcoknak és a visszatükrözött padlóknak köszönhetően néz ki úgy, mint egy végeláthatatlan könyvalagút.


A Csungsuko könyvkereskedés – Profimedia, Caters News

A mai napig működnek a sztálini időszak kabinliftjei a grúziai Csiaturában. Nem hivatalos forrás szerint harminc ilyen lanovka működik még ma is. A rozsdamarta függővasúton a hegygerincen lévő mangánbányákba lehet feljutni. Az életveszélyes szerkezetekért nem is kell fizetni, hiszen mindenki saját felelősségére használja.

A sztálini kabin lift

A tapolcai Malom-tó egyik legszebb látványossága a ma is működő malomkerék, amelyet modernizáltak, így villamosenergia-termelésre is alkalmas, emellett tisztítja a vizet. A Malom-tó és a hangulatos utcácskák mediterrán hangulatot árasztanak a Balaton-felvidék közepén. A mélykék színű Nagy-tó mellett egy másik tó is van, a Kis-tó vize olyan tiszta, hogy kavicsos aljára is lelátni.

Természeti csoda a Hegyestű

A Balaton-felvidék másik gyöngyszeme a Hegyestű nevű tanúhegy, a Káli-medence keleti peremén, Monoszló és Zánka között. Tengerszint feletti magassága 338 méter. A korábbi bazaltbányászat miatt elveszítette eredeti kúp formáját, azonban a nyersanyag-kitermelésnek köszönhetően feltárult a hegy belső szerkezete, és láthatóvá vált az egykori vulkáni kürtőben megrekedt, majd a kihűlés során oszlopokká szilárdult bazalt.

Kapcsolódó Cikkek