EUR: 323,42 Ft
CHF: 287,97 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Zalaegerszeg

Apa csak egy van!

Kezdetben asztaltársaság, majd Facebook-csoport formájában alakult ki az a közösség, amely ma már Apák az Igazságért név alatt, társadalmi szervezet formájában, világosan kijelölt célokért működik, mindenekelőtt a gyermekeket veszélyeztető súlyos társadalmi igazságtalanságok ellensúlyozására, ártalmas működési zavarok elhárítása érdekében.

A hazánk minden vidékét képviselő száz és száz hasonló sorsú férfi, apa jogi tájékoztatást, tapasztalatcserét, információkat, szaksajtót nyújt és kap az Apák az Igazságért Egyesület keretei között. Természetesen nemcsak édesapák vannak ebben a helyzetben, a tagok közt nagyszülők, rokonok, sőt édesanyák is találhatók, közöttük olyanok, akik férfiaknál elhelyezett gyermekükért küzdenek.


Léber Zsolt, a zalaegerszegi találkozó házigazdája szerint nagyon fontos kihangsúlyozni az összejövetel célját, hogy azok a szülők, akiknek problémájuk van a gyermekeikkel való kapcsolattartással, a gyermekük elidegenítésével vagy bármiféle gyámügyi vagy egyéb szolgálati eljárással kapcsolatban, fórumot kapjanak, tudjanak, merjenek róla beszélni, kapjanak segítséget. – Nagyon sok külön élő szülőnél hatalmas probléma az elidegenítés, az ellennevelés, a lelki terror és sajnos a tettlegesség is. Sajnos Magyarországon jelenleg elsősorban az apákat bélyegzik meg leginkább ezekkel a negatív tulajdonságokkal, és ezek után a normális, apai feladatokat ellátó férfiakat is ilyen előítélettel kezelik. Ennek következményeként nagyon sok elvált apuka gondolja és él abban a hitben, hogy a régi, de itt-ott módosítgatott, elavult és kijátszható törvényekkel szemben nem tud mit tenni. Ezt a helyzetet szeretné megdönteni és megcáfolva bebizonyítani elsősorban az Apák az Igazságért Egyesület – magyarázta Léber Zsolt.

Az egyesület segít a társadalmi egyenjogúság elismertetése mellett gyermekelhelyezési perekben, kapcsolattartások akadályozásainak megszüntetéseiben, gyermekek váltott elhelyezésében, gyámhivatali eljárásokban, gyermektartási díjjal kapcsolatos problémák megoldásában és személyiségi jogi perek elindításában is.


Amit felelőtlen szülők a gyermekektől egy értelmetlen küzdelem jegyében elvesznek, az soha vissza nem adható. Tapasztalat, hogy a társadalmi szerepeltolódások következményei azok a közhelyszerűen ismert jelenségek, hogy a válások messze nagyobb hányadát nem a férfiak kezdeményezik, a gyermekelhelyezési perek során a gyermek szempontjait mellékesen kezelve a bíróságok aránytalanul sokszor ítélnek a nők javára. Hiába változott meg 2014 márciusában sok szempontból korszerűen a családjog jogszabályi környezete, a gyámügyek mindennapi munkáiban, a családjogi bíróságok ítéleteiben ma még az ötvenes években kialakított ítélkezési gyakorlat szelleme kísért.

Az első zalaegerszegi Apatalálkozó meghívott vendége Popovicsné Ferencz Eleonóra mediátor lesz, aki lassan harminc éve gyermekvédelmi szakemberkét működik, évek óta pedig családi, párkapcsolati, válási és kamaszmediáció mellett krízistanácsadóként is magas fokú tapasztalattal segít – mindezeket pártatlan szemszögből és előítéletek nélkül. A rendezvény 10 órakor kezdődik a Keresztury ÁMK-ban. És hogy a gyermekes apák csemetéi se unatkozzanak a beszélgetés idején, erre az időre is gondoskodnak róluk: a kézműves sarokban és az Xbox játékok mellett Mutyi bohóc fogja szórakoztatni a piciket, de tervben vannak egyéb gyermekprogramok is. A találkozó mindenki számára nyilvános és ingyenes lesz.

Kapcsolódó Cikkek