EUR: 322,79 Ft
CHF: 285,77 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Az Alitalia olasz légitársaság adóssága 3 milliárd euró körüli

Csaknem 3 milliárd euró veszteséget halmozott fel február végéig a kedden csődvédelmet kért Alitalia olasz légitársaság, amelynek az élére három kormánybiztost neveztek ki szerdán – derül ki az olasz kormány szombaton ismertetett jelentéséből.

Carlo Calenda gazdasági fejlesztési miniszter a minap jelentette be, hogy a következő hat hónapra, amíg sikerül új gazdát találni a csődbe jutott vállalatnak, a cég a kormánybiztosok mellé 600 millió euró kölcsönt is kapott a római kormánytól.


Az olasz adófizetők az utóbbi évtizedekben már 7,5 milliárd euróval segítették az Alitaliát, amely most is naponta 2 millió euró veszteséget termel.

A miniszter kizárta, hogy az Alitaliát államosítanák. Elképzelése szerint új befektetőkre van szükség, és az olasz kormány abban bízik, hogy olyan vásárlót sikerül találni, aki az olasz vállalat egészét megmenti.

Az olasz sajtó a Lufthansában látja a megmentőt, a német cég azonban egyelőre nem mutatta jelét annak, hogy az Alitalia segítségére sietne.

Az Alitalia kedden kért csődvédelmet, miután a dolgozók elutasították az igazgatóság reorganizációs tervét, amelyben létszámleépítés, fizetéscsökkentés és 2 milliárd eurós feltőkésítés is szerepelt. Az Alitalia 49 százalékos tulajdonosa, az Etihad Airways ezután bejelentette, hogy nem hajlandó további befektetésekre az olasz részvénytársaságban.

Kapcsolódó Cikkek