EUR: 323,45 Ft
CHF: 287,44 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Extra

Az eddigi 7 Star Wars-film 7 legmenőbb fénykard párbaja – Videók!

A Star Wars-rajongók már tűkön ülve várják az űreposz legújabb, nyolcadik részét. Addig is összegyűjtöttük, hogy szerintünk melyek voltak az eddigi részek legjobb fénykard párbajai.

Ha Csillagok Háborúja, akkor fénykard párbaj. De vajon melyik volt a legmenőbb az eddig látottak közül? A Lokál megpróbálta sorrendbe rakni őket. A lista természetesen szubjektív.


7. Obi wan (Ben) Kenobi vs. Darth Vader – Csillagok háborúja IV.: Egy új remény

Elismerjük, hogy nem ez volt minden idők leglátványosabb fénykardozása, ugyanakkor a valaha látott LEGELSŐ fénykarddal vívott összecsapást egyszerűen nem hagyhattuk ki. Az eredeti magyar szinkronban elhangzó “nem győzhetsz Darth!” beszólás pedig mára szállóige lett a rajongók körében. A mostani csata egyébként azért is pikáns, mert kvázi “visszavágója” A sith-ek bosszújában látottnak, de erről majd később…


6. Luke Skywalker vs. Darth Vader – Csillagok háborúja V.: A birodalom visszavág

Az Erő veled van, ifjú Skywalker, de még nem vagy igazi jedi – mondja Vader nagyúr a párbajt megelőzően. Előtte Yoda és Obi wan hasonlókat mond Luke-nak, aki azonban nem hallgat a jó szóra. Még szerencse, különben sosem tudjuk meg, hogy Vader Luke apja. Ez sem volt ugyan annyira látványos és Luke sem volt még a topon, de egy igazi rajongónak ez is kihagyhatatlan!

5. Obi wan Kenobi/Qui-Gon Jinn vs. Darth Maul – Csillagok háborúja I.: Baljós árnyak

Bár Darth Maul ördögfejét a legtöbb rajongó egyszerűen vércikinek tartja (gondoljunk csak bele, hogy az Uralkodó és főleg Darth Vader után az előzménytrilógiában ezt a főgonoszt kaptuk), azért a két jedivel folytatott kardozása után sokan csettintettek.

4. Mace Windu vs. Palpatine (Darth Sidious) – Csillagok háborúja III.: A sith-ek bosszúja

A nagy átalakulások részében voltak a leglátványosabb fénykardozások. Listánk dobogójáról épphogy lecsúszva került Windu mester és az akkor még Palpatine szenátor közti csörte. Ez a jelenet egyébként az egész űreposz egyik legfontosabbja. Nemcsak az derül ki benne, hogy Palpatine valójában Darth Sidious, de azt is megtudjuk miért vált ilyenné az arca. Sidious egyébként itt pestiesen szólva “tizenkilencre” húz lapot, amikor úgy tesz mintha Windu mester legyőzhetné, csak hogy kikényszerítse Anakin átállását a sötét oldalra. A sith nagyúrnak bejött ez a húzása, Windu meghal, Anakin Skywalkerből pedig Darth Vader lesz.

3. Luke Skywalker vs. Darth Vader/Darth Sidious – Csillagok háborúja VI.: A jedi visszatér

Az eredeti trilógia legkirályabb fénykardpárbaja. Először minden úgy alakul, hogy az Uralkodó szeretné: apa és fia egymásnak esik és jó esélye mutatkozik arra, hogy az “öregecskedő” és gépekkel életben tartott tanítványát, Darth Vadert lecserélheti a fiatal és életerős Luke-ra. Azonban az akkor már egyedül életben lévő jedi lovag nem áll át a sötét oldalra. Érdekesség, hogy Vader ugyanúgy menti meg a fiát az Uralkodótól, ahogy annak idején Palpatine-t Windutól. Úgy tűnik nem bírja végignézni, ha valakibe “áramot vezetnek”…

2. Yoda vs. Darth Sidious – Csillagok háborúja III.: A sith-ek bosszúja

Alig sikerült maga mellé állítania Anakint, Sidious újabb erőpróba elé kerül: a legerősebb jedi mester, Yoda próbálja meg likvidálni. Jellemző kettejük erejére, hogy nem bírnak egymással, csatájuk tulajdonképpen döntetlenre végződik. Igaz ez egy győzelemmel felérő döntetlen Sidiousnak, hiszen Yodának el kell menekülnie, hogy aztán csak a vukik segítségével sikerüljön túlélnie a jedik kiirtását.

1. Obi wan Kenobi vs. Darth Vader (Anakin) – Csillagok háborúja III.: A sith-ek bosszúja

A legtöbb helyen (szerintünk tévesen) ezt a párharcot Obi wan és Anakin párharcaként írják le, azonban Anakin Skywalker sosem lett volna képes fegyvert fogni mesterére. Aki ezt megtette az már Darth Vader (nem sokkal előtte fogadott hűséget Darth Sidiousnak és vált ezzel sith nagyúrrá). Azt megelőzősen már segített megölni Windut (lásd 4-es pont), majd miután Vaderré vált lekaszabolta a jedi tanoncokat és Sidious addigi szövetségeseit. Ezután kerül sor az eddigi leglátványosabb fénykardozásra korábbi mesterével. Tehát Anakin ekkorra már Vaderré vált, de még nem kellett felöltenie sisakját és páncélját. Erre csak azután kerül sor, hogy Obi wan legyőzi.

 

Összegzés:

Ha már összeállítottuk a listát azt is megnéztük ezekben ki hányszor szerepelt. Vader/Anakin lett a győztes (4 párbaj), őt Sidious/Palpatine és Obi wan/Ben Kenobi követi (3-3 párbaj). Luke Skywalkernek két párbaja volt, a többieknek pedig egy.

Kapcsolódó Cikkek

 • Barátai segítették Cseke Katinkát a fogyásban

  Barátai segítették Cseke Katinkát a fogyásban

  Cseke Katinka fogyásának híre nők ezreinek adott erőt és reményt az elmúlt időszakban. A színésznő bókok százait seperte be, és eldöntötte, szeretne segíteni minél több fogyni vágyó sorstársának, hiszen ő már tudja, egyedül nem megy!

 • Baronits Gábort édesapja szelleme segíti át a nehézségeken

  Baronits Gábort édesapja szelleme segíti át a nehézségeken

  Baronits Gábor úgy érzi, egy csapásra felnőtt, mikor kisfiúként elveszítette édesapját. A TV2 Csak show és más semmi című műsorának ezüstérmese a mai napig nem tudta elengedni édesapját, mint mondja, élete nehéz helyzeteiben sokszor érzi, mellette van.

 • Tom Jones ismét Magyarországra jön!

  Tom Jones ismét Magyarországra jön!

  Jövőre ismét koncertet ad Magyarországon Tom Jones. A világhírű walesi énekes 2019. június 22-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel és adja elő legnépszerűbb dalait – közölte a szervező Live Nation pénteken az MTI-vel.