2018. december 14., péntek
Szilárda

Külföld

Az FBI-igazgatója visszaszólt Hillary Clintonnak

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója szerint nem befolyásolta az elnökválasztás eredményét, hogy nem sokkal a szavazás előtt nyilvánosságra hozta a Donald Trump riválisáról, Hillary Clintonról szóló információkat. James Comey erről szerdán beszélt a szenátus igazságügyi bizottsága előtt.

Comeí – aki egész napos meghallgatáson vett részt – kijelentette, hogy ezeket az informácóikat ma is nyilvánosságra hozná. A meghallgatáson részben a tavalyi elnökválasztás idején tett lépéseiről és állásfoglalásairól, részben pedig Oroszországnak az amerikai választási folyamatba történt esetleges beavatkozásáról beszélt.


Az FBI igazgatóját mindkét párt szenátorai össztűz alá vették. Chuck Grassley, a szenátusi bizottság republikánus elnöke például azt kérdezte tőle, hogy vajon honnan indultak azok a – többnyire megalapozatlanoknak bizonyult – sajtóhírek, melyek szerint Donald Trump kampánycsapatának tagjai és orosz kormányzati tisztségviselők egyeztettek az elnökválasztási kampány idején.

A demokraták rangidős szenátora, Dianne Feinstein azzal vádolta meg Comey-t, hogy kettős mércét alkalmazott, amikor a demokrata párti elnökjelöltről, Hillary Clintonról adatokat hozott nyilvánosságra, miközben nem beszélt az Oroszország és a Trump-kampány közötti vélt kapcsolatok ügyében folyó vizsgálatról.


Az FBI vezetője mindkét politikus állítását visszautasította, leszögezve: “enyhén émelyítőnek” tartotta, hogy fellépésével esetleg megváltoztathatja a választás eredményét, de semmiképpen nem döntött volna másként. “Katasztrofális lett volna, ha nem beszélek” – fogalmazott. Hozzátette: döntése akkor vált véglegessé amikor kiderült, hogy Loretta Lynch igazságügyi miniszter egy arizonai repülőtéren találkozott Bill Clinton volt elnökkel, a demokrata elnökjelölt férjével.

A Trump-csapat esetleges orosz kapcsolatairól szólva Comey elmondta: a vizsgálatok még mindig tartanak, a részletekről tájékoztatta Rod Rosenstein helyettes igazságügyi minisztert. Konkrétumok említése nélkül azt állította: az orosz kormány jelenleg is részt vesz az amerikai politika alakításában.

Az FBI igazgatója szerint ” szándékai és képességei miatt Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt a földkerekség bármely nemzetére”.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek