EUR: 323,45 Ft
CHF: 287,44 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

Az IMF is pozitívan látja a magyar gazdaságot

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) üdvözölte a magyar gazdaság több éve tartó jó teljesítményét, értékelésük szerint ezt a növekedést támogató gazdaságpolitika, az európai uniós források magas szintű felhasználása, valamint a kedvező külső környezet is elősegítette – emelte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az IMF szakértői jelentésből pénteki közleményében.

A Valutaalap értékelése szerint a gazdaság és a bankszektor fejlődése és a hitelezés újraindulása fényében lehetőség nyílik a nem konvencionális monetáris eszközök fokozatos kivezetésére – írták.


A szervezet 2017 folyamán – összhangban a hazai gazdaságpolitikai tervekkel – a termelés és a fogyasztás további bővülését, a beruházások élénkülését és a munkanélküliség további mérséklődését várja.

Az IMF idén 2,9 százalék, jövőre 3,0 százalék bruttó hazai termék (GDP)-bővüléssel és 2,5 százalékos, valamint 3,2 százalékos éves átlagos inflációval számol a jelentésben található táblázat szerint.


A jelentésben az NGM szerint kiemelik: a stabil üzleti környezet szempontjából fontos a kiszámítható gazdaságpolitika, a szabályozások korszerűsítése és az átláthatóság.

A Valutaalap úgy ítélte meg, a növekedésbarát gazdaságpolitikát kiegészítő átfogó strukturális reformok és az európai uniós források hatékony felhasználása által elérhető a potenciális növekedés bővítése és az államadósság további csökkentése – írta az NGM.

A Valutaalap ugyancsak üdvözli az adóigazgatás reformja kapcsán elért eredményeket, a gazdaság további fehérítését és az adóbeszedés mértékének jelentős javulását. A közfoglalkoztatási program kapcsán elismerően szól az elsődleges munkaerőpiacra átlépést segítő ösztönzők beépítéséről, amit fontos lépésnek értékel a termelékenység növelésére.

A szakértői jelentés a 2016. évi lassabb növekedést az uniós források alacsonyabb fokú felhasználásának és ebből fakadóan a beruházások visszaesésének tulajdonítja – írta az NGM.

A szakértői jelentést, amely az IMF Alapokmány IV. cikkelye szerint, idén február-márciusában Budapesten lefolytatott gazdaságpolitikai konzultáció megállapításait tartalmazza, az IMF igazgatósága május 10-én tárgyalta meg és adta közre – áll a tájékoztatásban.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Ellenzéki képviselők élhettek vissza pozíciójukkal

  Ellenzéki képviselők élhettek vissza pozíciójukkal

  Az Alapjogokért Központ igazgatójának hétfői kommentárja szerint az Országgyűlés épületében “botrányt okozó” ellenzéki képviselők az “MTVA-székházban tanúsított vélhetően jogellenes magatartásukkal” visszaélhettek pozíciójukkal.

 • Az Irka gyermeklap megtartó erő a kárpátaljai magyarságnak

  Az Irka gyermeklap megtartó erő a kárpátaljai magyarságnak

  A 25 éve megjelenő Irka című gyermeklapon magyarok nemzedékei nőttek fel Kárpátalján, ezért az fontos megtartó erőt jelent a közösség számára – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétfőn Beregszászon a gyermekkiadvány negyedszázados évfordulós ünnepségén.

 • Spanyolország fontos szövetségese Magyarországnak

  Spanyolország fontos szövetségese Magyarországnak

  Spanyolország fontos partnere Magyarországnak, hiszen mindkét állam tagja ugyanannak a politikai, illetve védelmi szövetségnek: az Európai Uniónak (EU), valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón, miután hivatalában fogadta Josep Borrellt, Spanyolország külügy-, európai uniós és együttműködési miniszterét.