2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Külföld

Az Iszlám Állam jelentkezett a kopt keresztények elleni merénylet elkövetőjeként

Az Iszlám Állam (IÁ() dzsihadista szervezet jelentkezett szombaton a kopt keresztények elleni előző napi egyiptomi merénylet elkövetőjeként. Legfrissebb hírek szerint 29-re nőtt a terrorcselekmény halálos áldozatainak a száma.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió ismertette szombaton a terrorszervezet közleményét.


“Egy, a kalifátus katonáiból álló biztonsági egység ellenőrző pontot állított fel, hogy rajtaüssön több tucat keresztényen, akik a Szent Sámuel kolostorba tartottak el-Míneja városától nyugatra” – áll az IÁ közleményben, amely 32 halálos áldozatról tesz említést.

A támadás az el-Míneja tartománybeli Adva városánál történt. A kopt zarándokok két autóbusszal és egy teherautóval tartottak sivatagos területen át a Kairótól több mint 200 kilométerre délre található Magágában álló Hitvalló Szent Sámuel kopt szentről elnevezett kolostorhoz, amikor mintegy tíz maszkos, egyenruhás támadó Adva városánál megállította a menetet és automata fegyverből tüzet nyitott rájuk.


A támadók elmenekültek. Az egyik autóbuszban mintegy 40 gyerek utazott, a másik busz utasai pedig felnőttek voltak.

Az egyiptomi hatóságok szombati tájékoztatása szerint eggyel, 29-re nőtt a merénylet áldozatainak a száma, és 13 sebesültek ápolnak még egy kairói kórházban.

A merénylet után néhány órával az egyiptomi harci gépek hat légitámadást hajtottak végre Líbiában, Derna kikötővárosa melletti bázisok ellen, ahol Kairó szerint a pénteki támadást végrehajtó szélsőségeseket kiképezték. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Dernai Mudzsahedek Súra Tanácsa nevű helyi milíciát támadták a harci repülőgépek. Abdel-Fattah esz-Szíszi elnök fogadkozott, hogy Egyiptom folytatni fogja a terrorizmus elleni küzdelmet országszerte és az ország határain túl is.

A 92 milliós lélekszámú egyiptomi lakosság 10 százalékát kitevő koptok a közelmúltban több véres merénylet célpontjai voltak. December óta mintegy hetvenöt kopt halt meg pokolgépes merényletekben Kairóban, Alexandriában és Tantában. Legutóbb a virágvasárnapi misén robbant pokolgép április 9-én a tantai Szent György és az alexandriai Szent Márk kopt székesegyháznál. A két támadásban legalább 43 ember meghalt, és a sebesültek száma a százat is meghaladta. Mindhárom merénylet elkövetését is az Iszlám Állam terrorszervezet egyiptomi csoportja vállalta magára.

Kapcsolódó Cikkek

  • Erősebb lehet Merkel utódja

    Erősebb lehet Merkel utódja

    Kíváncsian várják az elemzők, hogy elhagyja-e elődje erősen migránspárti politikáját az Angela Merkel pártelnöki helyére hajszállal megválasztott Annegret Kramp-Karrenbauer. A Nézőpont Intézet ügyvezető igazgatója szerint a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke, politikailag akár erősebb is lehet, mint elődje, aki lényegében a migrációs politikájába bukott bele.

  • Elfogadták Soros migránspaktumát

    Elfogadták Soros migránspaktumát

    Elfogadta 150 ENSZ tagállam képviselőjének többsége azt a globális menekültügyi csomagot, amelyről a világszervezet közgyűlése 19-én szavaz majd, de több mint tucatnyi ország lépett ki már a csomag egyeztetési folyamatából.