EUR: 323,42 Ft
CHF: 287,97 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Életmód

Az örök kérdés: Buda vagy Pest?

Buda vagy Pest? – merül fel a kérdés sokakban lakáskeresésnél, még azelőtt, hogy tudatosan elkezdenék böngészni az ingatlanhirdetéseket.

A választást sokszor érzelmi tényezők befolyásolják, de mindenképpen érdemes praktikus szempontokat is figyelembe venni. Az OTP Lakóingatlan Értéktérképének tavalyi adatai szerint Budapest öt legdrágább kerülete között három budai (I., II., XII. kerület) és két pesti (V., VI. kerület) szerepel. Az amúgy is magas négyzetméterárakat a hagyományosan magas presztízs, a jó infrastruktúra, a korlátozott kínálat és a folyamatosan emelkedő kereslet hajtja felfelé. A NAV 2016-os forgalmi adatai alapján az eladott lakások átlagos méretében nincs nagy különbség (53–58 négyzetméter között jellemző városszerte), ugyanakkor a Budán tulajdonost cserélt családi házak átlag 152 négyzetméteres mérete 30 négyzetméterrel nagyobb, mint Pesten. A hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanok között jelentős árkülönbség van a Duna két partján. Budán egy átlagos lakóingatlanért 25,3 millió forintot, míg Pesten 18,9 millió forintot kellett tavaly fizetniük a vásárlóknak. Legszembetűnőbb különbség ezen belül is a családi házaknál látható: Budán egy átlagosan 30 négyzetméterrel nagyobb ház több mint kétszer többe (58 millió forint) kerül, mint Pesten.


– Tapasztalataink szerint a legtöbb lakáskereső előre eldönti, hogy Pest vagy Buda iránt érdeklődik-e. Az érzelmi tényezők meghatározók, ha egy új otthonról van szó. Sokat számít, hogy hol nő fel az ember, hová kötik az emlékei vagy éppen az adott városrésznek milyen az általános megítélése. Mielőtt azonban meghozzuk a döntést, érdemes a racionális tényezőket is figyelembe venni – fogalmazott Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Kapcsolódó Cikkek