2020. április 04., szombat
Izidor

Sport

Az úszó-vb minden költsége publikus

Hetvenkét nap múlva elstartol a Magyarországon valaha volt legnagyobb rendezvény, az úszó-világbajnokság, amelynek előkészületei nagyszerűen haladnak. Sőt az is pontosan kiderült, mi mennyibe kerül.

Dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter, a 17. FINA Világbajnokság Szervező Bizottságának elnöke elégedett azzal, hogy az előkészületek állnak (Fotó: Sáfár Tibor)

– A világviszonylatban is egyedülálló Duna Aréna lesz a központi helyszín, de rendezünk versenyeket a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában, a Városligeti-tóban, a Batthyány téren, Balatonfüreden is, és bizony ezeken a helyszíneken is rengeteg szabálynak kell megfelelni. Így például a vízilabdameccseknek otthont adó Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodát mobillelátókkal 8000 szurkoló befogadására kell alkalmassá tennünk – mondta dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a 17. FINA Világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, aki szerint megoldott például a versenyzők Balatonfüredre – itt rendezik a nyílt vízi versenyeket – való szállítása is.
A MÁV-Start Zrt. versenynapokon két-két vonatpárt indít, amelyek csak Budapesten és Balatonfüreden állnak meg, és az akkreditált sportolók ingyen utazhatnak rajtuk. Természetesen a szurkolók utaztatására is gondoltak, hiszen a budapesti helyszínek közösségi közlekedéssel jól megközelíthetők, de újításként a Dunát is „felhasználnák” erre a célra. Ennek érdekében a menetrendszerű hajójáratokon kívül a Müpa és a Duna Aréna között expresszjárat is indul majd.
– Rengeteg számadat megjelent már a világbajnoksággal kapcsolatban, de nincs titkolnivalónk. A fejlesztési költségek 84 milliárd forintot tesznek ki. Ebben benne van a Duna Aréna építése, a Dagály strand felújítása éppúgy, mint a Margitsziget vagy a Pesti alsó rakpart rekonstrukciója. Ezeket a munkákat akkor is elvégeztük volna, ha nincs a világbajnokság, így ezek közvetve számítanak hozzá a világesemény költségeihez. A működési és szervezési kiadások 38,6 milliárd forintot tesznek ki, míg a vb-hez kapcsolódó ideiglenes beruházások és fejlesztések költsége 7,8 milliárd forintra tehető – mondta dr. Seszták Miklós.


Kapcsolódó Cikkek