2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb Miskolc

Bébibumm az állatkertben

Veress Tamás gyűjteményvezető tájékoztatása szerint alig néhány ezer David-szarvas (Elaphurus davidianus) él a világon, az európai állatkertek szarvascsapatai közül a miskolci az egyik legnépesebb, a két újabb jövevénnyel együtt már tizenhárman vannak.

A csapat „magvát” több állatkertből, Veszprémből, Nyíregyházáról, Ostravából és Katowicéből sikerült összegyűjteni, és az elmúlt három évben hat utód jött a világra, a kicsik még most is a szüleikkel élnek.


A David-szarvasok párzási ideje nyár elejére esik, ezt követően 9-10 hónapos vemhesség után születnek meg a borjak, amelyek az első napokban valamelyik fa tövében megbújva töltik idejük nagy részét, utána csatlakoznak a felnőttekhez.

Az újszülött borjak a fák alatt töltik az első napokat – fotó: Facebook / Lokál

A néhány hetes borjak még csak anyatejet fogyasztanak, de rövidesen elkezdik majd kóstolgatni a felnőttek táplálékát is – mondta Veress Tamás, hozzátéve: a David-szarvas – kínai neve milu – az állatkertek fajmegőrző munkájának klasszikus példája.

Az anyatej után hamarosan megkóstolják a felnőtt szarvasok eledelét – fotó: Facebook / Lokál

A Kína keleti részén lévő élőhelyén már a huszadik század első évtizedeiben kipusztult. Néhány európai állatkertben ekkor már tartottak néhány példányt, ez az állomány jelentette a faj számára a megmenekülést.

Az állatok jól szaporodtak, olyannyira, hogy 1985-ben 22 egyed került Kínába. Ennek eredményeként több mint kétezerötszáz példány él újra ott, míg a nyilvántartások szerint állatkertekben mintegy ötszázat tartanak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.