EUR: 323,45 Ft
CHF: 287,44 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Külföld

Bejelentette lemondását az osztrák alkancellár

Bejelentette szerdán Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár, a kisebbik kormánykoalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, tudományos, kutatási és gazdasági ügyekért felelős miniszter, hogy lemond minden tisztségéről.

Döntését azzal indokolta, hogy lehetetlen volt ugyanabban a felállásban “kormányzati munkát végezni és egyúttal ellenzékként is dolgozni”, így “levonta a megfelelő konzekvenciát”. A kormányfőhelyettes ezzel feltehetően a koalíción belüli ellentétekre utalt.


A miniszteri pozíciójáról Mitterlehner május 15-i határidővel mond le. Utódjáról hétvégén dönt a párt.

Az alkancellár saját pártján belül erős nyomás alatt állt az utóbbi időben, de a kormányon belül is nagy viták zajlottak a közelmúltban.


Saját bevallása szerint az utolsó csepp a pohárban az ORF közszolgálati televízió egyik műsorában kedd este elhangzott konferálás volt, a kormányválságról beszámoló anyag előtt ugyanis filmes utalásként elhangzott az a mondat, hogy “Django – a sírásók már várnak rád”.

Egy közszolgálati adó műsorába ez a stílus nem fér bele – mondta Mitterlehner, hozzátéve, habár a westernhős Django a végén mindig túlélte, ő – saját maga és családja védelmének érdekében – levonta a következtetéseket.

Az utóbbi pár napot a jövő alapos átgondolásával töltötte, és eközben fontos szempont volt, hogy lépéseinek idejét és tartalmát maga határozhassa meg – fogalmazott Mitterlehner, aki egyúttal élesen kritizálta párttársai viselkedését, neveket azonban nem említett.

“Nem vagyok helytartó, aki egészen addig tevékenykedik, míg valaki az időpontot, a mintát és a feltételeket megnevezi” – mondta, utalva ezzel arra, hogy a médiában már felvetődött, milyen feltételekkel venné át az ÖVP vezetését Sebastian Kurz külügyminiszter.

Mitterlehner utódjaként már régóta Sebastian Kurzot emlegették, aki az egyik legkedveltebb politikus az országban. Kurz azonban épp kedden jelentette be, hogy nem áll szándékában átvenni a párt vezetését.

Az ÖVP-nek most egy minden joggal és kötelezettséggel bíró “döntéshozóra” van szüksége, aki időben fel tud készülni a választásokra – jelentette ki Mitterlehner.

A kormány tagjainak azt a tanácsot adta, hogy válasszák szét a pártbeli munkát és a kormányzati feladatokat.

Mitterlehner 2014 nyara óta vezette a pártot, pozícióját belső hűtlenségek és provokációk gyengítették, és pártja támogatottságának folyamatosan csökkenését sem tudta megállítani. Tíz év alatt Mitterlehner volt egyébként a párt negyedik vezetője.

Mitterlehner kormányzati mérlegét pozitívnak tartják: csökkent például a munkanélküliség, élénk kutatómunka folyt, és elindult egy “egyetemépítő program” is.

Az alkancellár lemondásával előfordulhat, hogy előrehozzák a 2018 őszén esedékes választást.

Christian Kern kancellár Mitterlehner lemondása után “reformpartnerséget” ajánlott az Osztrák Néppártot képviselő Sebastian Kurz külügyminiszternek.

Kern közleménye szerint a változás lehetőséget jelent Ausztria és kormánya számára.

A kancellár “teljesen megfelelőnek” nevezte az eddigi – egyéves – közös munkát Mitterlehnerrel, és sajnálatát fejezte ki döntése miatt.

“Sajnálom a döntését, ugyanakkor természetesen megértem és elfogadom” – írta Kern.

Kapcsolódó Cikkek