2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb Békéscsaba

Békés megyei szakácsok Indonéziában

Idén már 14. alkalommal rendezik meg Jakartában a Jakarta Fashion and Food Fesztivál (JFFF) elnevezésű rendezvénysorozatot április 14-e és május 7-e között, amelyen két Békés megyei szakács is szerepet kapott.

A JFFF program eleme a Wine and Cheese Expo, ahol Tokaj Borrégióból származó magyar borokat is bemutatnak. A magyar nagykövetség már a tavalyi rendezvényen is részt vett egy standdal – országpromóciós céllal. Ebben az évben két Békés megyei mesterszakács, Tímár Attila és Tímár Albin kapott lehetőséget arra, hogy a magyar gasztronómiát bemutassák Indonéziában.


Fotó: Zentai Péter
Tímár Albin mesterszakács, Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Tímár Attila, mesterszakács

Magyarország 60 évvel ezelőtt létesített diplomáciai kapcsolatot Indonéziával, Békés megye pedig 2010-ben kötött – egyetlen magyar megyeként – testvérmegyei kapcsolatot Észak-Szumátra Tartománnyal, ez a megállapodás azonban 2015-ben lejárt. Novemberben Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke meghívására megyénkbe látogatott T. Erry Nuradi, M. Si., Észak-Szumátra Tartomány kormányzója, akit elkísért H. E. Mme. Wening Esthyprobo, az Indonéz Köztársaság magyarországi nagykövete. Az itt-tartózkodás egyik célja a további lehetséges együttműködés áttekintése, a megállapodás megújításának előkészítése volt. Már akkor szóba került, hogy az oktatás, a cserediákprogramok, a kultúra, a művészetek, a gazdaság, a turizmus, a gasztronómia területén lehet ezt a kapcsolatot tartalommal megtölteni. A mostani látogatás is ennek a gondolatnak a jegyében szerveződik.

A küldöttek kint tartózkodásuk során megismertetik vendéglátóikat a gyümölcs- és zöldségszobrászat rejtelmeivel. A Summarecon vállalat által szervezett vacsorán észak-szumátrai üzletemberekkel, elszármazott, köztiszteletben álló személyekkel találkoznak, ahol Békés megye olyan termékei is az asztalra kerülnek, mint a 2016-os Békés megye pálinkája, az Árpád Pálinka lepotica szilvából készült főzete, az orosházi libamáj, méz és fűszerként pirospaprika.


Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.