EUR: 323,24 Ft
CHF: 286,36 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Belföld

Béremelés az önkormányzatoknál

Olyan megoldáson dolgozik a kormányzat, amellyel azokat a településeket támogatnák, amelyek saját erőből nem tudják megemelni a köztisztviselők bérét – mondta a Magyar Idők szombati számában megjelent interjúban a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Pogácsás Tibor hangsúlyozta: az önkormányzati rendszer jól működik, csak finomhangolásra lehet számítani.

Az önkormányzati hivatalok köztisztviselőinek béremelését firtató kérdésre az államtitkár elmondta, hogy azok a települések, amelyek emelni kívánnak a dolgozók bérén, és ehhez van saját forrásuk, január elseje óta megtehetik ezt. Kiemelte, hogy dolgoznak egy olyan megoldáson, amellyel azokat a településeket támogatnák, amelyek saját erőből nem tudják megemelni a köztisztviselők bérét. “A részletekről még korai beszélni” – tette hozzá.


A lap azon kérdésére, hogy várható-e az önkormányzati rendszerben komolyabb, rendszerszintű változás jövő tavaszig, Pogácsás Tibor úgy válaszolt, hogy nagyobb változásokra nem kell számítani, a rendszer nem is igényel komolyabb módosításokat. Kisebb változásként említette, hogy a bölcsődei ellátáshoz kapcsolódó finanszírozás például lényegesen kedvezőbbé válik az önkormányzatok számára.

Arra a felvetésre, hogy a polgármesterek körében többen attól tartanak, hogy a jövőben újabb feladatokat vonhat magához az állam, és ezzel tovább sérülhet az önkormányzatiság elve, az államtitkár úgy vélte, hogy az az eddigi feladatátcsoportosítások miatt sem sérült. “Szeretnék mindenkit megnyugtatni: újabb feladatok átvétele miatt nincs veszélyben az önkormányzatiság” – fogalmazott Pogácsás Tibor.

Kapcsolódó Cikkek