EUR: 323,65 Ft
CHF: 287,17 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Külföld

Betiltották tengeri emlősök fogságban tartását

Hosszabb távon a delfinshow-k végét jelentheti Franciaországban, hogy a kormány betiltott a tengeri emlősök fogságban tartását és szaporítását, és megszigorította a már fogságban lévő cetfélék, köztük a gyilkos bálnaként vagy orkaként is ismert kardszárnyú delfin tartásának feltételeit.

A hivatalos közlönyben szombaton megjelent új jogszabály csak a törvény életbe lépésekor már fogságban lévő delfinekkel és bálnákkal tesz kivételt, szaporítani azonban ezeket sem szabad.


A már fogságban lévő tengeri emlősök medencéit legalább 150 százalékkal meg kell nagyobbítani, hogy az állatok távolságot tarthassanak a látogatóktól és a többi állattól, a medencék vizét pedig nem szabad klórral kezelni.

A látogatók nem érintkezhetnek közvetlenül a delfinekkel, és nem is úszkálhatnak olyan medencében, amelyben cetféle is tartózkodik.

A delfináriumok hat hónapot kaptak az új rendelkezések alkalmazására, a medencebővítési munkákat három éven belül kell befejezniük.

Az új jogszabály a tengeri cirkuszok előre látható végét jelenti Franciaországban – örvendeztek első reagálásukban állatvédő szervezetek.

A kormány bombát dobott a delfináriumokra – kommentálta keserűen az új törvényt Európa legnagyobb tengeri szórakoztatóparkja, a dél-franciaországi Antibes-ban működő Marineland igazgatója.

A jogszabályt állatvédő szervezetekkel és a Nemzeti Természettudományi Múzeummal együttműködve hozta meg Segolene Royal környezetvédelmi miniszter – közölte a kormány.

Kapcsolódó Cikkek