EUR: 321,96 Ft
CHF: 285,65 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb Eger

Biciklivel, gyalog szabad

Sokszor tapasztalhatjuk az élet több területén, és ez a közlekedésre különösen igaz, hogy ha valamiből egy kicsit engedünk, akkor előbb-utóbb annak a sokszorosát megcsinálják, kérik, követelik, immár ingyen, szó nélkül, mondhatni pofátlan módon. Így történt ez a Natura 2000-es (különleges madárvédelmi és különleges természetmegőrzési) terület esetében is, a Tisza-tó térségében.

Közvetlenül a Tisza-tó mellett megengedték, hogy a pecások felmenjenek a töltéseken, gátakon húzódó aszfaltutakra, hogy horgászhelyeikre eljussanak. Ez egy jól kiépített rendszer, több települést könnyebb így elérni, a töltés mentén, mint a közúton. Viszont nem erre való.


– Ez az út közútnak nem minősül, ez egy kerékpárosút, amelyet megnyitottak az autók előtt azzal a céllal, hogy a horgászni vágyók kényelmesen eljussanak az állásaikhoz – ismerteti a helyzetet Magyar Csilla, Kisköre polgármestere.

De mi történt? A jól ismert dolog, elharapóztak a használati megkötések, boldog-boldogtalan rótta a köröket autóval, teherautóval, de még busszal is ezen az egyébként szűk aszfaltúton. A teherautósok gyakran a gyorsforgalmi út díjának megfizetését kerülték el a gáton való áthajtással, persze így gyorsabban is értek oda, ahová igyekeztek.


A lezárt út a kerékpárosok számára van fenntartva elsősorban

Közben nem volt érdekes a környezet félelmetes szennyezése pár méterre a vízparttól, nem érdekelt senkit az élővilág megzavarása, a kerékpárosok letúrása az útról vagy éppen a gyalogosok odébb parancsolása.

A horgászhelyeket továbbra is elérhetik autóval

Sokak örömére lett megoldás az ügyre, ami persze a szennyezők számára nem túl kellemes: részlegesen elzárták a gátat az autók elől.

– Magam is láttam olyat, amikor kisgyermekes családoknak kellett letérni erről az útról az autók elől, amelyek nem éppen 40 kilométer per órával közlekedtek. Ez az út az állam tulajdonában van, fenntartását a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) végzi, ahol ezt a megoldást látták a problémára – mondja Magyar Csilla polgármester asszony.

Lényegében az a lehetőség szűnt meg, hogy a tavat körbe lehessen járni, más településeket lehessen elérni. A horgászok számára a kapukon keresztül továbbra is elérhetők a horgászhelyek, felhajthatnak autóval, de csak egy bizonyos szakaszt érnek el így. Aki nem tartja be a szabályokat, lefülelésére a vízi rendőrök állnak készenlétben a gátkoronán, akik gyakran traffipaxszal is nyomatékosítják a rend betartását.

Utat a kétkerekűnek!

Mint ismert, a Tisza-tónál és azzal összeköttetésben például Egerben is stratégiai célkitűzés a kerékpáros közlekedés erősítése. Ennek érdekében az Egerben megépült kerékpárútrendszert össze kívánják kötni a Tisza-tónál találhatóval. A Tisza-tó körüli települések vezetőinek célja elsősorban biciklizés gyarapítása, így a Kötivizig a polgármesterekkel is egyeztetett a részleges gátlezárás ügyében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.