EUR: 323,36 Ft
CHF: 287,32 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

Bocskai István jogara Debrecenben

Bocskai István fejedelmi botja – jogara – lesz az idei múzeumok éjszakája debreceni programjainak szenzációja: az egykori erdélyi fejedelem uralkodói jelvénye Bukarestből érkezik a Déri Múzeum kupolatermébe – jelentette be a város polgármestere a leendő kiállítás helyszínén tartott sajtótájékoztatón pénteken.

Papp László (Fidesz-KDNP) hozzátette: hosszú tárgyalások eredményeként adja kölcsön az ereklyét a Román Nemzeti Történeti Múzeum. A két intézmény már megállapodott erről, jelenleg miniszteri jóváhagyásra várnak.


A Bocskai-jogar mellett két másik értékes tárgy is először lesz látható Debrecenben: Báthory István fejedelmi botját a Nemzeti Múzeumtól, a Bocskai Istvánt Magyarország királyának kinevező eredeti török jogbiztosító iratot, az úgynevezett berát pedig az országos levéltártól kapják kölcsön – mondta Papp László.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) döntése értelmében az idén Debrecen lesz a kiemelt helyszíne a múzeumok éjszakája rendezvénysorozatnak, amelynek központi témája az értékőrzés.


Ebbe a koncepcióba és a reformáció 500. évfordulójára való emlékezés-sorozatba is illeszkedik az uralkodói jelvények bemutatása – jegyezte meg Papp László.

Angi János, a Déri Múzeum a részleteket ismertetve hozzátette: Bocskai István uralkodói jelvényei közül a két leghíresebb a fejedelmi bot és a később mint egész Magyarország királyának küldött úgynevezett Bocskai-korona voltak. A korona Bocskai halála után Bécsbe került, míg a fejedelmi jogar a 18. század végén Samuel von Brukenthal erdélyi kormányzó tulajdonába.

A fejedelmi jogart Nagyszebenben, a Brukenthal-palotában 1817-ben megnyílt múzeumban őrizték 1948-ig. Ekkor a román múzeumi rendszer államosítása kapcsán Bukarestbe, a Román Nemzeti Történeti Múzeumba került. Azóta nagyon ritkán volt kiállítva, és nagyon kevesen láthatták – mondta hozzáfűzve, hogy a mostani debreceni bemutatása igazi szenzáció. Egy olyan műtárgyat tekinthet meg a múzeumlátogató közönség, amelyet a különféle Bocskai-szobrokról szinte mindenki ismer, de magát a Bocskai-jogart mindeddig csak nagyon kevesen láthatták.

“Erdély egyik legjelentősebb fejedelmének, Báthory Istvánnak is ránk maradt a fejedelmi botja, buzogánya. Ezt Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzik, ám ezúttal egy hétre kölcsön adják a Déri Múzeumnak. Így a két fejedelmi hatalmi jelvény – Báthory Istváné és Bocskai Istváné – először lesz együtt, egymás mellett látható a Déri Múzeum kupolatermében” – jelezte az igazgató.

Angi János elmondta azt is: a Bocskai Istvánhoz kapcsolódó, egyik legfontosabb ránk maradt dokumentum egy 1604. novemberében kibocsátott török jogbiztosító irat, úgynevezett berát. A nagyvezír által kiállított berát Bocskait nem csupán Erdély fejedelmének, hanem Magyarország királyának is kinevezte, épp egy évvel megelőzve a sokat vitatott rákosmezei koronázást.

Ez az első olyan, a törökök által az erdélyi fejedelmek számára kiállított jogbiztosító irat, amely eredeti dokumentumként ránk maradt – tudatta a múzeumigazgató.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ellenzéki képviselők élhettek vissza pozíciójukkal

  Ellenzéki képviselők élhettek vissza pozíciójukkal

  Az Alapjogokért Központ igazgatójának hétfői kommentárja szerint az Országgyűlés épületében “botrányt okozó” ellenzéki képviselők az “MTVA-székházban tanúsított vélhetően jogellenes magatartásukkal” visszaélhettek pozíciójukkal.

 • Az Irka gyermeklap megtartó erő a kárpátaljai magyarságnak

  Az Irka gyermeklap megtartó erő a kárpátaljai magyarságnak

  A 25 éve megjelenő Irka című gyermeklapon magyarok nemzedékei nőttek fel Kárpátalján, ezért az fontos megtartó erőt jelent a közösség számára – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétfőn Beregszászon a gyermekkiadvány negyedszázados évfordulós ünnepségén.

 • Spanyolország fontos szövetségese Magyarországnak

  Spanyolország fontos szövetségese Magyarországnak

  Spanyolország fontos partnere Magyarországnak, hiszen mindkét állam tagja ugyanannak a politikai, illetve védelmi szövetségnek: az Európai Uniónak (EU), valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón, miután hivatalában fogadta Josep Borrellt, Spanyolország külügy-, európai uniós és együttműködési miniszterét.