EUR: 335,25 Ft
CHF: 306,02 Ft
2019. november 18., hétfő
Jenő

Belföld

Börtönbe mehet a körúti robbantó

A Teréz körúti robbantás gyanúsítottja kétszer esett át elmeorvosi vizsgálaton. A második vizsgálat most fejeződött be. Az orvosszakértők ezúttal sem találtak büntethetőséget kizáró okot, így az ügy vizsgálata vád-előkészítési szakaszba léphet – értesült a Magyar Idők.

P. Lászlót a második elmeorvosi vizsgálat után visszaszállították a Venyige utcai börtönbe az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetből (IMEI). A gyanúsítottat ismét megpróbálták szóra bírni, de nem akart beszélni. Még a nyári ítélkezési szünet előtt sor kerülhet az iratismertetésre és a vádemelésre.


A 24 éves férfit előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal való visszaéléssel vádolják. Tettéért akár életfogytiglani fegyházat is kaphat.

P. László márciusban három napon keresztül vallott tettéről. Beismerte, hogy ő robbantott tavaly szeptember 24-én este a fővárosi Teréz körút–Király utca sarkán. Egy rendőrnőt életveszélyesen megsebesített, akinek férfi járőrtársa is súlyosan megsebesült. A gyanúsított a rendőröknek elmesélte, hol vásárolt a robbanószerkezethez szükséges alkotóelemeket, elektronikai alkatrészeket, valamint elárulta, hogy hol, minek alapján és hogyan állította össze a bombát, amelyet szögekkel is kiegészített. A robbanóanyagot többször is kipróbálta.

Elárulta azt is, hogy miként nézte ki a helyszínt, amit korábban többször is felmért. Bevallotta, hogy véletlenszerűen választotta ki a két gyalogos rendőrt, nem ismerte őket. Nem az adott rendőrök ellen szólt a támadás. A rendőr mint az állam képviselője volt a kiszemelt célpont. Hozzátette, hogy soha nem volt gondja az erőszakszervezetek egyikével sem. Harmadik napon a vallomását hirtelen félbehagyta.


A gyanúsított nem árulta el, hogy miért követte el a merényletet. Zárkózottá és egyre feszültebbé vált, majd március 31-én dühöngeni kezdett a cellájában és összetörte a berendezés egy részét. Ekkor szállították át az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe, hogy ismét megvizsgálja egy elmeorvos. Április 20-án döntöttek az előzetes letartóztatásáról, amikor további három hónappal meghosszabbították ellene a kényszerintézkedést.

Ez történt korábban:

Kapcsolódó Cikkek