EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Belföld

Botka és Gyurcsány is elvette a nyugdíjat

Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet – mondta még 2006-os balatonőszödi beszédében Gyurcsány Ferenc, aki néhány napja újból csúsztatott egy kicsit a 13. havi nyugdíj elvételéről. Még Bözsi néninek is nekiment, pedig 2009. május 11-én Botka Lászlóval, Molnár Gyulával és másokkal együtt megszavazta a 13. havi nyugdíj eltörlését.

„Drága Bözsi néni, bizony rosszul emlékszik! A Gyurcsány-kormány teljes kormányzása alatt végig volt 13. havi nyugdíj (ami Bajnai kormányzása alatt szűnt meg)” – írta Facebook-oldalán egyebek mellett Gyurcsány Ferenc arra reagálva, hogy Csúcs Imréné azt mondta az őt meglátogató Orbán Viktornak, hogy annak idején Gyurcsány elvette a 13. havi nyugdíjat.


Gyurcsány Ferenc /Fotó: Csudai Sándor

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke rögtön mentegetőzésbe kezdett, azonnal rátolva minden felelősséget Bajnai Gordonra. Pedig Bajnai Gyurcsány lemondása után lett kormányfő, 2009. április 14-től, a 13. havi nyugdíj elvételéről szóló javaslatot pedig már március 13-án benyújtotta a kormány.

A DK ezután közleményben azt állította, hogy „Gyurcsány Ferenc 2009 márciusában azért is jelentette be a lemondását, mert nem kívánt együttműködni a 13. havi nyugdíj elvételében”. Csakhogy ez olyannyira nem igaz, hogy Gyurcsány nemcsak a törvény előterjesztésében vett részt, hanem május 11-én a parlamentben meg is szavazta azt. A TV2 Tények hívta fel a figyelmet arra, hogy a név szerinti szavazáson az MSZP-frakció – így Gyurcsány mellett Botka László mostani miniszterelnök-jelölt és Molnár Gyula elnök is – és az SZDSZ-es képviselők is igent mondtak a nyugdíj elvételére.


Botka László /Fotó: MTI – Ujvári Sándor

Bár akkor még teljes volt az összhang Botka László és Gyurcsány Ferenc között, most már a két politikus napi szinten osztja egymást. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje februárban ment neki először Gyurcsánynak: „Aki a választók szemébe hazudott, az tehertétel a baloldalnak, és érdemes visszavonulót fújnia”. Később Gyurcsány az MSZP „Fizessenek a gazdagok!” kampányára úgy reagált: „Én csak az idei évben 460 millió forint adót fizettem be. Több adót fizettem be idén, mint amit Botka László egész életében keresni fog”.

Néhány napja Botka László az ATV-ben kijelentette: ha a DK elnökének nincs a kezében bizonyíték Orbán Viktor állítólagos orosz kapcsolatairól, le kell mondania. Gyurcsány pedig az ellenzéki pártok debreceni veresége kapcsán üzent egykori pártjának: „Nem diktálni, hanem tárgyalni kell. Nem hódítani, hanem együttműködni“.

További cikkek: 

Kapcsolódó Cikkek

  • Bakondi: Újra napirenden a kvótajavaslat

    Bakondi: Újra napirenden a kvótajavaslat

    Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója szerint újra napirenden van a kvótajavaslat, és a jelenlegi európai parlamenti többség a jövő évi EP-választásig minden olyan döntést meg akar hozni, amely hosszú távon biztosítaná a migránsok “beözönlését”.

  • Tarlós: Az ellenzéki előválasztás egy blöff

    Tarlós: Az ellenzéki előválasztás egy blöff

    Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint az ellenzéki előválasztás egy blöff, mert ha az ellenzéknek valóban kétharmada lenne Budapesten – ahogy az országgyűlési választás óta hallani lehet -, mindegy lenne, kit indítanak főpolgármester-jelöltként a jövő évi önkormányzati választásokon.