EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Belföld

Botka lebukott a királycsinálóval

Ismét felszínre került az önjelölt „királycsináló” sztorija, miután Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét Lengyel László politológussal kapták lencsevégre egy budapesti étteremben. A fotót a Demokratikus Koalícióhoz köthető nyugatifeny.hu közölte.

Érdekes fotót hozott nyilvánosságra a nyugatifeny.hu nevű oldal. A hírportál alapját jelentő blogot 2016 elején Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció pártblogjának nevezte,  egyik Twitter-bejegyzésében pedig csak a Vágó–Gréczy–Mandula trió DK-s pártblogjaként emlegette őket.


MTI Fotó: Kovács Attila

Az oldalon egy fotó látható, melyen Botka László Lengyel László társaságában üldögél egy budapesti étterem teraszán. Mindennek azért lehet jelentősége, mert februári évértékelőjében Gyurcsány Ferenc beszélt először arról, hogy egy önjelölt „királycsináló” titkos találkozókat szervez, ahol az ő kiszorítása érdekében szervezkednek egyes ellenzéki pártok. Gyurcsány ezt tisztességtelen eljárásnak nevezte.

Gyurcsány szerint Lengyel László, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója szervezte a titkos találkozót, ahol a DK alelnökét, Niedermüller Pétert próbálta a volt miniszterelnök ellen fordítani, ám bomlasztási kísérlete hamar lelepleződött, Niedermüller ugyanis kiteregette a történteket.


A meghívottak között volt Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, az Együtt és a Párbeszéd vezetői is. Sőt, jelen volt a baloldali összefogástól a mai napig magát távol tartó LMP társelnöke, Hadházy Ákos is.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Bár Lengyel akkor tagadta a szervezkedést, azt elismerte, hogy kiállt Botka MSZP-s miniszterelnök-jelöltsége mellett és rajta kívül nem lát semmilyen komolyan vehető jelöltet a baloldalon. Azóta folyamatos az üzengetés Botka és Gyurcsány, valamint pártjaik közt. A baloldali összefogásról szóló tárgyalások is megakadtak.

Botka László egyébként februárban a HVG-nek tagadta, hogy Lengyel Lászlótól kapna tanácsokat. A mostani képeket közlő nyugatifeny.hu meg is jegyzi Botkáról, hogy „hazudott, amikor azt mondta, nincs privát kapcsolata Lengyel Lászlóval és csak a Pénzügykutatóban szokta őt látni szakmai rendezvényeken”. Majd hozzáteszik: Botka feltehetően megfogadja a „szélhámos” Lengyel tanácsait, ezért is támadja a többi baloldali pártot, akikkel inkább össze kellene fognia.

Botka korábban Gyurcsányra utalva kijelentette: „Aki a választók szemébe hazudott, az tehertétel a baloldalnak és érdemes visszavonulót fújnia.”

Brüsszel, 2015. május 27.
Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottságnak migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelő tagja (b) fogadja Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnököt, a Demokratikus Koalíció elnökét Brüsszelben 2015. május 27-én. (MTI/Európai Bizottság/ Lieven Creemers)

 

Kapcsolódó Cikkek