EUR: 323,42 Ft
CHF: 287,97 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Belföld

Brutális vihar csapott le az országra, menekíteni kellett az embereket – Videó!

Szerda reggelre még sok helyen nem állt helyre a közlekedés, miután kedd este több várost elöntött a víz.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több járata nem jár, illetve rövidebb szakaszon közlekedik csak szerdán a kedden lezúdult nagy eső miatt.


A 69-es villamos helyett pótlóbusz jár, mert egy kereszteződésben alámosta az elő a pályát. A menetrend szerint a Blaha Lujza tér és Rákospalota, MÁV-telep között közlekedő 62-es, valamint a Kőbánya alsó és Rákospalota, MÁV-telep között járó 62A villamos pedig, terelve, Rákospalota helyett a Mexikói úti végállomásig közlekedik – írták a BKK Facebook-oldalán.

Az 56-os, az 56A, az 59B és a 61-es villamos helyett Hűvösvölgy és a Budagyöngye között pótlóbusz jár.


A fővárosi tűzoltók kedden este 10 óráig közel száz helyen avatkoztak be a kora esti órákban a fővárost is elért vihar miatt; jellemzően faágakat, kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk, amelyek felső vezetékekre vagy járművekre zuhantak – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Számos helyen alagsorba, garázsba, pincébe betört esővíz eltávolításához hívták a tűzoltókat, akiknek munkáját önkéntes mentőszervezetek, önkéntes tűzoltó egyesületek és polgárőr egyesületek is segítették.

A solymári, a pilisvörösvári önkéntes tűzoltókat és a fővárosi hivatásos tűzoltókat is riasztották egy pilisvörösvári 150 négyzetméteres családi ház tetőterében keletkezett tűzhöz, amit vélhetően villám okozott. Az épületből négyen menekültek ki, senki nem sérült meg. A lángokat húsz tűzoltó öt vízsugárral fékezte meg.

Több helyen nem közlekednek a vonatok sem.

Az eső nemcsak a fővárosban, de az ország több településén is gondot okozott.

Szentendrén több elárasztott épületből is embereket kellett kimenteniük a tűzoltóknak. Az egyik épületben, a Halász utcában álló étteremben majdnem egy méter magasan állt a víz, amikor a tűzoltók megérkeztek; onnan hat embert menekítettek ki. A Bogdányi úton szintén egy éttermet veszélyeztetett a víz, innen három embert menekítettek ki. Az egységek folyamatosan végzik a környező utcák átvizsgálását, az egyik pincéből további három embert vittek biztonságos helyre a tűzoltók.

Egy időre lezárták a 31-es főutat a Pest megyei Sülysáp külterületén víz- és iszapátfolyás miatt.

Perkátán – az Országos Meteorológia Szolgálat jelentése szerint – tornádó alakult ki. A Fejér megyei település határában a késő délutáni órákban egy úgynevezett nem-mezocikilonális tornádót észleltek. Ilyen tornádók rendszeresen előfordulnak a nyári félévben, de csak nagyon rövid élettartamúak és kis területet érintenek.

Kapcsolódó Cikkek