EUR: 323,39 Ft
CHF: 287,83 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Tatabánya

Búcsú Földi Imrétől

A város és az egész magyar sport gyászolja Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelőt, akitől a család, a sportág képviselői és a tisztelők közösen vettek végső búcsút.

Utolsó útjára kísérték a Síkvölgyi úti temetőben Földi Imrét. Az olimpiai bajnok súlyemelő temetésén – amelyen ott volt a Magyar Súlyemelő Szövetség és a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség több vezetője, a súlyemelő társadalom és több más sportág sok kiemelkedő képviselője – megjelent többek között Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság nemrég megválasztott elnöke, Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, valamint számos sportolótárs és tisztelő. Földi Imrét Kamuti Jenő búcsúztatta a Magyar Olimpiai Bizottság, a Halhatatlanok Klubja és a Nemzet Sportolói nevében. A pályatárs felidézte Földi Imre sikereit, és több személyes élményt elevenített fel a világversenyeken és az edzőtáborokban együtt töltött időről. Kamuti Jenő hangsúlyozta: Földi Imre szeretett adni.


A sportág képviselői mellett a városéi is részt vettek a búcsúztatáson, így Schmidt Csaba polgármester is (képünkön virággal)

– Szeretetet, odaadást, megbecsülést kaphattunk ettől a remek sportembertől – mondta búcsúztató beszédében az olimpiai ezüstérmes vívó. – Én azt is el tudom képzelni, hogy azt a rengeteg győzelmet, amit gyűjtött, nem is magának harcolta ki. Hanem a családjának, Tatabányának, a magyar sportnak – hiszen ezek mindennél többet jelentettek számára.

Az április 23-án elhunyt Földi Imre 1955 és 1978 között a Tatabányai Bányász színeiben versenyzett, majd ugyanitt edzősködött 1976-tól 1988-ig. A magyar válogatottban 1959-től 1977-ig szerepelt, ez idő alatt összesen öt olimpián, tíz világbajnokságon és 13 Európa-bajnokságon indult. Pályafutása alatt húsz alkalommal állított fel világcsúcsot és ötvenszer magyar csúcsot. Ötször volt az év magyar súlyemelője. A kiváló sportembert Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Súlyemelő Szövetség és a Tatabányai Sport Club is saját halottjának tekinti.


Kapcsolódó Cikkek