EUR: 323,29 Ft
CHF: 286,61 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Tatabánya

Dalos bányászmúltidézés

Idén is megrendezték a Bányászkórusok és Hagyományőrző Dalkörök találkozóját a Bányász Művelődési Otthonban.

A program most a Jó szerencsét! Emlékév miatt különösen fontos volt. A találkozón Turainé John Katalin alpolgármester az ország minden tájáról érkezett kórusok jelenlétében elmondta:


– Ez az év az ünneplésről szól a tatabányaiak számára, hiszen meghirdettük a 2016 decemberétől 2017 októberéig tartó Jó Szerencsét! Emlékévet. A bányászkórusok találkozójának ezért idén még nagyobb a jelentősége. A hagyományápolásnak több módja van, de azt gondolom, hogy az egyik legszebb, amikor dalban mesélünk a múltunkról.

A találkozóra hét kórus érkezett: a Bányászszív Dalcsapat Pécsről, a Bányász-Kohász Dalkör Salgótarjánból, az Egercsehi Asszonykórus, az Oroszlányi Bányász Népdalkör, illetve Tatabányáról a Bárdos Lajos Vegyeskórus, a Rozmaringos Bányász Egylet és a Bányász Dalkör. A Bányász Művelődési Otthon vezetője, Pákai Ernő azt mondta, a kezdetektől nagy az érdeklődés a kórusok részéről, bár idén néhányan betegségek és a kitűzött időpont miatt nem tudtak részt venni.

A kórusok persze nagyon készültek erre a találkozóra, hiszen itt kritikusabb közönség hallgatja őket, mint egy átlagos fellépésen. Darmstädterné Marton Anita, a Tatabányai Bányász Dalkör vezetője a színpadra lépés előtt elmondta: izgatottan készültek, különleges műsort állítottak össze, hiszen köszönteni szerették volna a kohászokat és az erdészeket is.
A találkozók természetesen a következő években sem maradnak el, sőt jövőre már a felújított, megszépült Bányász Művelődési Otthon várja a kórusokat, hogy együtt elevenítsék fel a bányászdalokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.