2018. december 19., szerda
Viola

Külföld

Dél-Korea helyreállítaná a kommunikációs csatornákat Észak-Koreával

Szöul alapállása az, hogy a két Korea között helyre kell állítani a kommunikációs csatornákat – közölte szerdán a dél-koreai egyesítési minisztérium.

“A kiindulási pontunk az, hogy meg kell nyílniuk a kommunikációs csatornáknak… Az egyesítési minisztérium áttekintette az ezzel kapcsolatos lehetőségeket, döntés azonban egyelőre nem született” – fejtette ki Li Duk Heng szóvivő a tárca szokásos sajtótájékoztatóján.


Li hozzátette, hogy a dél-koreai hatóságok képviselői minden nap bemennek a panmindzsoni összekötő irodába a két Korea közötti tűzszüneti vonalon, hogy ellenőrizzék, jött-e válasz javaslataikra Észak-Koreától.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a kapcsolattartás 2016 februárjában szakadt meg a két Korea között, miután Phenjan újabb kísérleti atomrobbantására és rakétakísérletére reagálva Szöul bejelentette, hogy felfüggeszti a közösen üzemeltetett keszongi ipari park működését, Észak-Korea pedig elvágta a két ország közötti kommunikációs csatornákat és elrendelte Keszong katonai átvételét.

Szöul az új dél-koreai elnök, Mun Dzse In “kétutas” – a Phenjan elleni szankciókat a párbeszéddel párosító – politikájának jegyében szeretne újra kapcsolatba lépni a kommunista rezsimmel.

Hétfőn Szöulban azt közölték, hogy Mun Dzse In elnök a héten különleges megbízottakat küld az Egyesült Államokba, Japánba, Kínába, Németországba és Oroszországba, hogy elmagyarázzák az új dél-koreai kormány politikai terveit, eközben a Koreai-félszigeten még feszültebbé vált a helyzet a hétvégi újabb észak-koreai rakétakísérlet után.

Kapcsolódó Cikkek