EUR: 310,35 Ft
CHF: 271,02 Ft
2017. szeptember 25., hétfő
Eufrozina, Kende

Belföld

Deutsch Tamás: Felháborító az EP-határozat tartalma

Felháborítónak nevezte az Európai Parlament (EP) által szerdán elfogadott határozati javaslat tartalmát Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő. Az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett: az európai baloldal célja nyomásgyakorlás a magyar kormányra a bevándorláspolitikában, s hogy a jövő évi magyarországi választásokon a baloldali, liberális ellenzéket segítse.

A kormánypárti politikus szerint az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt a nyomásgyakorlás, hogy a magyar kormány változtasson a kötelező kvóta elutasításával kapcsolatos álláspontján. Az EP négy baloldali frakciója által benyújtott határozati javaslat is ebbe a folyamatba illeszkedik – jegyezte meg.

Deutsch Tamás felháborodását fejezte ki, hogy “a Magyarország elleni támadásban” – a határozati javaslat elkészítésében való aktív részvétellel, illetve a határozati javaslat megszavazásával – a magyar baloldali európai parlamenti képviselők is részt vettek. Elmondta: a javaslatban “a valósággal köszönőviszonyban sem lévő állítások sorozatát” fogalmazták meg.

Példaként említette, hogy a szövegben úgy hivatkoznak “H. Ahmed nevű illegális bevándorlóra”, mint aki azért kapott tízéves börtönbüntetést, mert “a kedélyek csillapítása érdekében” megafonba beszélt és három dolgot dobott a magyar határőrökre. Ezzel szemben felvételek bizonyítják, hogy a férfi a magyar rendvédelmi szervek ellen “durván, agresszíven” fellépő illegális bevándorlók tömegét továbbhergelte, s többször arra szólította fel őket: erőszakkal törjék át a határt, és követ, dorongot dobott a rendőrök felé. Ez súlyos, köztörvényes bűncselekmény – fűzte hozzá, utalva arra, hogy a röszkei közúti átkelőnél a 2015 szeptemberében történt tömegzavargás során elkövetett terrorcselekmény bűntette miatt első fokon tíz év börtönre ítélték a férfit.

Kitért arra is: “különböző jóslatok” jelentek meg arról, hogy az európai néppárti képviselők hogyan fognak szavazni. Ehhez képest “bármekkora volt a nyomás”, a néppárti politikusok közül csak néhányan támogatták a javaslatot, 135-en viszont nem.

Közölte: ez a javaslat arra szólítja fel az EP állampolgári jogokkal foglalkozó bizottságát, hogy készítsen jelentést Magyarország jogállami helyzetéről. A több évvel ezelőtt készült Tavares-jelentést “most egy Soros-jelentés követi” – fogalmazott a politikus.

Deutsch Tamás szerint az európai baloldal a Magyarország elleni támadásokkal két célt kíván elérni: az egyik, hogy képviselje bevándorláspárti álláspontját, a másik pedig, hogy “a nem túl izmos állapotban lévő magyar baloldali liberális ellenzéki erőknek” adjon támogatást. Most ugyanis elindul egy féléves folyamat, a bizottsági jelentés éppen a magyarországi választási kampány közepére fog elkészülni – jegyezte meg, hozzátéve: ugyanez volt a forgatókönyv a 2014-es választások idején is, de akkor “sem járt sikerrel és most sem fog”.

Leszögezte azt is: a magyar kormány többször jelezte, ha az Európai Bizottságnak kifogása, észrevétele van a jogállami kérdésekben Magyarországon hozott döntéseket illetően, ahogy eddig, a továbbiakban is kész a párbeszédre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Amikor az ebédpénz visszajár

  Amikor az ebédpénz visszajár

  Több mint 3 millió forintos kötbért kénytelen fizetni a tömeges ételmérgezést okozó Gyermekmenza Kft. az óbudai önkormányzatnak, amit az megoszt a szülőkkel.

 • Kövér László: Magyarország a gyermekegészségügy terén is támogatja Kárpátalját

  Kövér László: Magyarország a gyermekegészségügy terén is támogatja Kárpátalját

  Magyarország a gyermekegészségügy terén is támogatja Kárpátalját, hiszen mind a magyarok, mind az ukránok számára egyaránt a legfontosabb, hogy egészségben és biztonságban tudják a gyermekeiket – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Beregszászon, ahol a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnökeként orvosi eszközöket adott át a beregszászi járási kórház gyermekosztályának.

 • Pénzügyi és szakképzési együttműködés indul Vietnammal

  Pénzügyi és szakképzési együttműködés indul Vietnammal

  Pénzügyi, illetve szakképzési tárcaközi együttműködési megállapodást írt alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett delegáció tagjaként Vietnamban – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.