2018. december 10., hétfő
Judit

Tech

Deutsch Tamás: több száz milliárd forintos digitalizációs fejlesztés zajlik

Több száz milliárd forint értékű fejlesztés zajlik a digitális infrastruktúra terén – mondta a Digitális Jólét Programért (DJP) felelős miniszterelnöki biztos kedden Siófokon.

Deutsch Tamás a Media Hungary 2017 konferencián tartott sajtóbeszélgetésen hozzátette: a 150 milliárd forintos Szupergyors Internet Programban érintett egymillió háztartás felében a szolgáltatók saját forrásból végzik el a fejlesztéseket, a program másik része hazai és európai uniós forrásból valósul meg.


Több tízmilliárd forint értékű a mobilszolgáltatók internetfejlesztése is, aminek köszönhetően év végére minden szolgáltató teljes 4G-s lefedettséget nyújt majd, emellett jelentős fejlesztések lesznek a Nemzeti Információs és Infrastruktúrafejlesztési Programban, illetve a nemzeti távközlési gerinchálózaton – mondta.

A politikus közölte, hogy év végéig a jelenlegi 1200 e-Magyarország pont helyett 1500 DJP-pont kezdi meg működését. Ezeken a helyszíneken mentorok segítik majd – az első körben – 260 ezer ember digitális kompetenciafejlesztését.


Kitért arra is, hogy több mint tízezer hazai kis- és középvállalkozás (kkv) vett részt a Modern Vállalkozások Program képzésein, amely a szektor digitalizációját segítette. A magyar kkv-k e téren jelentősen le vannak maradva az európai uniós átlagtól, ami önmagában is alacsony az észak-amerikai szinthez képest – fűzte hozzá.

Mint mondta, az informatikushiány enyhítése érdekében a 2017/18-as tanév második félévétől ösztöndíjprogram indul, amely az informatikai szakokra jelentkezést ösztönözné, illetve az egyetemi alapképzésről lemorzsolódást akadályozná meg. Az informatikus hallgatók egy részét ugyanis már az alapképzés idején “elszívja” a gazdaság, így kevesebben vesznek részt a mesterképzésben.

Megjegyezte azt is: az online média reklámpiaci részesedését tekintve jelentős versenyhátrányban van a globális internetszolgáltatókkal szemben. Ez részben üzleti kérdés, de az “online tartalomgyártás szuverenitásának” kérdése is. Ez a versenyhátrány középtávon radikálisan lecsökkentheti a Magyarországon magyar online tartalmakat előállító műhelyek számát – tette hozzá.

Deutsch Tamás a konferencián tartott előadásában a többi között szólt arról, hogy a kibővített Digitális Jólét Program keretében 2018-ban öt százalékra csökken az internetszolgáltatás áfája, a jövő év végére minden magyar településen legalább két, szélessávú hozzáférést nyújtó wifi-állomás lesz ingyen hozzáférhető, és egy digitális jóléti alapcsomagban nyílt forráskódú szoftvereket tesznek elérhetővé.

Azt szeretnék, ha a program minden polgárnak esélyt adna arra, hogy “lépjen egyet előre digitális felkészültségét illetően” – fogalmazott a miniszterelnöki biztos.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy nő lett hazánk legsokoldalúbb informatikusa

  Egy nő lett hazánk legsokoldalúbb informatikusa

  1867 feladat, 19 szakmai partner, 2600 versenyző, és egy abszolút győztes, Borbély Zsófia, aki a “Magyarország legsokoldalúbb informatikusa” cím mellé a „Legkiválóbb Női Versenyző” különdíjat is megkapta.

 • Évente több tízmilliárd eurót kell fordítani mesterségesintelligencia-kutatásokra

  Évente több tízmilliárd eurót kell fordítani mesterségesintelligencia-kutatásokra

  Az Európai Bizottság 2020 végéig legalább 20 milliárd euró (mintegy 6400 milliárd forint), az azt követő évtizedben pedig évente több mint 20 milliárd euró összegű állami és magánberuházást tesz lehetővé mesterségesintelligencia-kutatásra és a terület innovációjára, annak érdekében, hogy Európa vezető szerepet töltsön be az MI etikus és biztonságos alkalmazásában.

 • Ördögi, 300 lóerős motor hajtja a Cuprát

  Ördögi, 300 lóerős motor hajtja a Cuprát

  Önálló márkává alakult a Cupra. A szó a Cup és a Racing (kupaverseny) összetételéből alakult ki, a SEAT a Leon első és az Ibiza második generációjából csinált erősebb motorokkal ellátott Cupra-modelleket, az önállósodott Cupra első modellje pedig az Ateca alapjain kelt új életre.