EUR: 333,63 Ft
CHF: 305,41 Ft
2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Belföld

Dinamikus fázisban van a magyar gazdaság!

Jól láthatóan élénkül, dinamikus fázisban van a gazdaság, mind az ipar, mind a mezőgazdaság területén nőtt a beruházások volumene – kommentálta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatait az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A KSH adatai szerint a beruházások volumene az idei első negyedévben 34,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának alacsony bázisát, amikor 14,9 százalékos volt a visszaesés éves összevetésben.


Az államtitkár elmondta: az iparban 32 százalékkal nőttek a beruházások, ebből 25 százalék az új gép-, új berendezés-beszerzés, ami hosszú távú, tartós fejlődést hoz. Az iparban kapacitáshiány van, főként a húzóágazatnak számító jármű- és gyógyszergyártásban – tette hozzá.

Közölte, az építőipari beruházásoknál 49 százalékos a növekedés, ennek jelentős hányadát teszi ki a lakásépítés – az idén az első negyedévben már 2000 új lakás épült -, amelyet a családi otthonteremtési kedvezmény és más kedvezmények támogatnak. Ugyanakkor infrastrukturális fejlesztések is vannak, például vasútépítés, továbbá “a logisztika is nagyon szépen fejlődött” új raktárak épülésével – mondta. Mivel Magyarország logisztikai központ, ez utóbbi rendkívül fontos – fűzte hozzá.


Lepsényi István kiemelte, hogy a mezőgazdaságban 43 százalékkal nőtt a beruházások aránya.

A gazdaság minden területe növekedik, erősödik, ennek az eredménye, hogy az első negyedévben a GDP több mint 4 százalékkal nőtt – mondta.

A beruházások növekedő volumene azt jelzi, hogy “megvan a bizalom” – fogalmazott. Emellett előkészítés alatt áll további 1300 milliárd forintnyi beruházás, és nemcsak a nagyvállalatoknál, a kkv-k is kiveszik ebből a részüket – hangsúlyozta.

Kapcsolódó Cikkek

  • A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja, hiszen a kis- és középvárosok kezében van az ország jövője – hangoztatta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Kőszegen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) által szervezett, “Kreatív város – Fenntartható Vidék” (KRAFT) címet viselő konferencia megnyitóján.

  • Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal, premierekkel és egyéb rendhagyó programokkal várja harmincnégy budapesti teátrum a közönséget szombaton a Színházak éjszakáján, amelyhez számos vidéki színház is csatlakozik.