EUR: 322,78 Ft
CHF: 285,77 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Belföld

Dömötör Csaba: 42 ezer család 108 milliárd forintot igényelt már otthonteremtésre

Az otthonteremtési program elindulása óta már 42 ezer család nyújtott be támogatási kérelmet, az igénylések összértéke pedig meghaladta a 108 milliárd forintot – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára azt közölte, hogy az Országgyűlésnek benyújtott költségvetési javaslat szerint jövőre a kormány 226 milliárd forintot fog otthonteremtési támogatásra fordítani. Ez azt jelenti, hogy hat év alatt csaknem a kétszeresére, 82 százalékkal nőtt az otthonteremtésre fordított támogatások nagysága – fűzte hozzá.


Azt hangoztatták, hogy amíg a mostani kormány hivatalban van, mindenképpen lehet számítani az otthonteremtési támogatásokra, a program célja pedig az, hogy a gazdaság élénkítése mellett a fiatalok gyermekvállalását, családalapítását is támogassák.

Dömötör Csaba arról beszélt, hogy jelentősen nőtt a lakásépítési kedv Magyarországon, és ez a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésének adatain is jól látszik.


Az idei első negyedévet a tavalyival összehasonlítva csaknem másfélszeresére nőtt a csok-ot igénylők száma, miközben a támogatási kérelmek összege megduplázódott. A lakásépítési kedv javulását jelzi az is, hogy az idei első negyedévben 47 százalékkal több lakás épült a tavalyi azonos időszakhoz képest, az egyszerű bejelentések száma pedig 90 százalékkal nőtt – mondta.

A csok járulékos hatásai közé sorolta, hogy ha 10 ezerrel több lakás épül, akkor az fél százalékkal “dobhatja meg” a gazdasági növekedést és 14-16 ezer új munkahelyet hozhat létre. A csok a gyermekvállalást is ösztönzi, ezért nemzeti ügy az otthonteremtés – hangoztatta.

A kormány folytatja az otthonteremtési programot, szerinte ugyanakkor az ellenzéki pártok támadás alatt tartják azt. Véleménye szerint Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje is elvenné a magyar családoktól az otthonteremtés lehetőségét. Szerinte Botka László is olyan, mint a korábbi szocialista vezetők, akik a 2002-es kormányváltás után eltörölték az akkori otthonteremtési programot.

“El a Rolex órás mancsokkal az otthonteremtési programtól” – fogalmazott.

Novák Katalin azt hangoztatta, hogy a 2018-as költségvetés is a családok költségvetése lesz, és ahogy 2010 óta minden évben, jövőre is növekednek a családokra fordított források.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az otthonteremtésben támogatott 42 ezer család mára már egy nagyvárosnyi közösséget jelent. Fontos kihívásnak mondta ugyanakkor, hogy megfordítsák a negatív demográfiai tendenciákat. Szerinte ezt nem erőszakos betelepítéssel kell megoldani, hanem belső erőforrásokkal, és ezt a célt szolgálja a gyermekvállalást ösztönző otthonteremtési program is.

Azt mondta, a demográfiai fordulat már el is indult és ez részben éppen a csok-nak köszönhető. Megemlítette, hogy 2016-ban minden egyes demográfiai mutató jó irányba mozdult el, így például 20 éve nem volt olyan magas a gyermekvállalási kedv, mint tavaly.

Dömötör Csabát a sajtótájékoztatón kérdezték az MSZP-nek arról a kezdeményezéséről, amely szerint az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának meg kellene hallgatnia Orbán Viktor miniszterelnököt és Gyurcsány Ferenc DK-elnököt, korábbi kormányfőt. Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető a kezdeményezést azzal indokolta: a volt kormányfő azzal vádolta meg a jelenlegi miniszterelnököt, hogy az orosz állam titkos információkkal zsarolja.

Dömötör Csaba erre azt mondta, alternatív javaslata lenne, eszerint “Gyurcsány Ferencet az egészségüggyel foglalkozó szakbizottságnak kellene meghallgatnia, a szocialistákat pedig úgy általában az ügyészségnek, mindenekelőtt az eltűnt 4-es metrópénzek ügyében”.

A csok-ot 2015. július 1-jén vezette be a kormány a korábbi szociálpolitikai támogatás, ismertebb nevén a szocpol helyett. A csok egyösszegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatást jelent, és egyformán szól a családalapítás előtt állóknak, a még gyermektelen fiatal házasoknak, a gyermeküket egyedül nevelőknek, az örökbefogadóknak, az egygyermekes, a kétgyermekes, a három vagy több gyermekes családoknak – olvasható a kormány honlapján.

Kapcsolódó Cikkek