EUR: 323,05 Ft
CHF: 286,81 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Belföld

Terror Manchesterben: Hősként viselkedett a hajléktalan

Chris Parker nevétől hangos a brit sajtó. Ő az a 33 éves hajléktalan, aki félelmet nem ismerve segített a manchesteri terrortámadás után egy kislánynak, majd egy idősebb asszonynak, aki végül nem élte túl a robbantást.

Salman Ramadan Abedi

Salman Ramadan Abedi

A hétfő éjszakai manchesteri terrortámadásban 22 ember halt meg, 59 pedig súlyosan megsebesült. A 23 éves Salman Ramadan Abedi az amerikai énekesnő, Ariana Grande koncertjén robbantott. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára.


Amber Rudd brit belügyminiszter szerint a pusztító hatású öngyilkos robbantásos merényletet az elkövető fejlettebb eszközökkel hajtotta végre, mint amilyeneket az elmúlt időszak több más terrorcselekményekor használtak. Ennek alapján nagy az esélye, hogy a manchesteri robbantó nem egyedül cselekedett, ezért az országban a legmagasabb, kritikus szintre emelték a terrorellenes készültség szintjét.

A merénylő 1994-ben született Manchesterben, líbiai szülők fiaként. Szülei a Kadhafi-rezsim elől menekültek az Egyesült Királyságba. Három testvére van. Abedi többször járt Líbiában, legutóbb néhány napja érkezett vissza, onnan pedig állítólag Szíriába is ellátogatott, s időközben radikalizálódhatott.


/Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A mentésbe beszállt a 33 éves hajléktalan Chris Parker is, aki már egy éve a város utcáin él. A koncert végén éppen a Manchester Arena előterében koldult, amikor a merénylő felrobbantotta magát. Egy kislányt, akinek anyukája meghalt a merényletben, ruhába csavart, később pedig egy a lábán és a fején súlyosan megsebesült nőnek is segített. A hatvanas éveiben járó nő a hajléktalan karjai közt halt meg.

– A családjával volt. Azóta csak sírok – mondta Parker.

Rajta kívül csak Manchester angyalaként emlegetik azt a 48 éves nőt, aki a robbantás pillanatában a közeli Victoria pályaudvaron tartózkodott, majd az arénához rohant, hogy segítsen annak a legalább tucatnyi kétségbeesetten rohangáló, sikoltozó lánynak, akik szüleiket, hozzátartozóikat keresték. Paula Robinson egy közeli hotelhez irányította a gyerekeket, majd a közösségi médiában közzétette az elérhetőségét, hogy a szülők kapcsolatba léphessenek vele.

A sérülteket nyolc manchesteri kórházban kezelik. Sokuk állapota válságos, így várhatóan emelkedni fog az áldozatok száma. A manchesteri rendőrség szerdán közölte, letartóztattak három embert a merénylettel összefüggésben, így a merénylő egyik fiútestvérével együtt immár négyen vannak őrizetben.


A brit rendőrség tegnap azt is közölte: megállapították a manchesteri terrortámadás összes halálos áldozatának személyazonosságát. Neveiket azonban hivatalosan nem közölhetik, amíg nem végezték el a halottszemlét. A legfiatalabb az alig nyolcéves Saffie Roussos.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek