EUR: 323,38 Ft
CHF: 287,29 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Kecskemét

Egy hosszú barátság kezdete

A brit fővárosban járt a Cantus Nobilis Kórus. A kecskeméti énekesek útja egy angol énekkarral kialakuló, remélhetően hosszú évekig tartó cserekapcsolat indulását is jelentette.

Több mint kétéves előkészítés előzte meg a kecskeméti énekkar külföldi utazását. Margaret Green a Kodály Intézet hallgatója volt 2015-ben, amikor a kórus karnagyával, Laczkó Jánossal kitalálták, hogy 2017-ben, a Kodály-emlékév alkalmából a hasonló összetételű és hasonló repertoárral rendelkező két kórus – Margaret Green a Voix de Vivre kórusban énekel – együtt ünnepli meg Kodály Zoltán születésének 135. és Ralph Vaughan Williams születésének 145. évfordulóját.


A Cantus Nobilis Kórus Londonban.

A két zeneszerző 1928-ban a glouchesteri Három Kórus Fesztiválon (Three Choirs Festival) találkozott először, ahol nagy sikerrel mutatták be Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című művét. A fesztiválon és az azt követő tanulmányúton szerzett tapasztalatai arra ösztönözték Kodály Zoltánt, hogy a 600 éves angol énekkari kultúrát példaként állítsa a magyar kórusok számára, és elősegítse a magyar karének felvirágzását. Ez a közös múlt adta az ötletet a cserekapcsolat, az együttes műhelymunka és a koncertek megvalósításához.

– Nagy örömmel kezdtünk a szervezésbe, hiszen a kórus 2008-ban járt utoljára külföldön, akkor Lengyelországban – mesél az előkészületekről Csányiné Koós Ildikó, a Cantus Nobilis Kórus tagja. – A koncertek és az utazás finanszírozásában két nyertes pályázat segített, valamint az énekkar koncertbevételei és a kórustagok egyéni hozzájárulása, felajánlása. Margaret Green saját otthoni környezetében is mindent megmozgatott, hogy támogatókat találjon.


– Külön köszönetet szeretnénk mondani Kecskemét város támogató vállalkozóinak – mondja Ildikó. – Barnetben, a csodaszép St. Mark-templomban adhattuk elő évfordulós műsorunkat. A koncerten Londonban élő magyarok, zenetanárok, zeneszerető ismerősök, barátok is megjelentek, az ismert nevek között említhetjük Seiber Júliát, aki a Cambridge Szeged Society elnöke, és jelen volt Mary-Skone Roberts, a Vajda Cecília-hagyaték londoni képviselője, ápolója is. Szombaton  este St. Albansban énekeltük el a cserekórus, a Voix de Vivre Kodály–Vaughan Williams koncertjén Kodály Zoltán Székely keservesét és az Esti dalt. Színvonalas hangversenyt hallhattunk tőlük, majd az ezt követő fogadáson igazi énekes barátságok is szövődtek – mondta el Csányiné Koós Ildikó.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.